Baltarusiją tyrinėjantys mokslininkai – apie regiono saugumą

Spalio 2-4 dienomis Kaune vyksta penktasis tarptautinis Baltarusijos tyrinėtojų kongresas – vienas didžiausių akademinių ir ekspertinių renginių, kuris šiemet skirtas itin aktualiai regiono saugumo temai, tarp jų ir įvykiams Ukrainoje, įtampai tarp Rusijos ir Vakarų. Šiais klausimais diskutuojama keliose mokslinėse specialistų grupėse. Taip pat kalbama ir apie Eurazijos integraciją, migraciją Baltarusijoje ir regione.

Į Kauną suvažiavo apie 450 mokslininkų iš 22 valstybių – JAV, Italijos, Vokietijos, Didžiosios Britanijos, Gruzijos, Ukrainos, Lenkijos, Rusijos, Moldovos ir kitų šalių. Kongreso metu jie aptarinėja savo tyrimų, susijusių su Baltarusija, rezultatus.

Mokslininkų dėmesio centre – ne tik Baltarusija, bet ir visas Vidurio ir rytų Europos regionas. Platus problemų spektras ekonomikos, politikos, tarptautinių santykių, istorijos, lingvistikos, kultūros srityse nagrinėjamas tris dienas.

Atskirose sekcijose nagrinėjami įvairūs klausimai, pradedant ekonomikos ir baigiant Lietuvos Didžiosios kunigaikštystės istorija. Itin aktualios temos bus tyrinėjamos pirmojoje sekcijoje, skirtoje tarptautiniams santykiams, regiono saugumui ir užsienio politikai: nauja saugumo aplinka Baltarusijoje, šiuolaikinio hibridinio karo iššūkiai.

Vytauto Didžiojo universiteto garbės daktaras, Torūnės universiteto (Lenkija) prof. Waldemaras Rezmeris papasakos apie problemas, su kuriomis susiduria šiuolaikinės Baltarusijos ginkluotosios pajėgos. Filosofas, VDU Socialinės ir politinės teorijos katedros vedėjas, profesorius Gintautas Mažeikis palies aktualią informacinio karo ir propagandos temą.

Tarp daugybės dėmesio vertų renginių – šiandien 17 val. Kauno miesto savivaldybėje (Laisvės al. 96) vyksianti diskusija „Baltarusija – Lietuvos kaimynė“. Baltarusijos politinę ir ekonominę padėtį, vystymąsi ir santykius su kaimynais aptars politologas Andrej Kazakievič, filosofas Vladzimiras Mackievičius ir istorikas Aliehas Dziarnovičius. Renginį ves VDU istorikas doc. dr. Rūstis Kamuntavičius. Diskusija vyks rusų kalba.

Kitose sekcijose mokslininkai kalbės apie filosofiją, psichologiją, šiuolaikinę Baltarusijos kultūrą ir daugybę kitų temų.

Itin pasiteisino ir jau tradicine tapusios atskiros sekcijos, skirtos Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės istorijai, darbas. Joje susirinks daug istorikų, kurie, kaip visada, įsijungs į produktyvias ir akademiškas diskusijas. Kitos sekcijos bus skirtos ekonomikos plėtrai, Naujųjų ir Naujausiųjų laikų istorijai, literatūrai, kultūrai, kalbai, religijai ir intelektualinei tradicijai Baltarusijoje.

Kongreso metu taip pat bus įteiktas apdovanojimas už geriausią mokslinę publikaciją trijose srityse – istorijos, socialiniuose-politiniuose ir humanitariniuose moksluose. Pretendentų sąrašas jau paskelbtas.

Renginį organizuoja politinių tyrimų institutas „Politinė sfera“, Vytauto Didžiojo universiteto Česlovo Milošo centras, Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės institutas.

Renginių programa: http://icbs.palityka.org/pragrama-v-mizhnarodnaga-kangresa-dasledchyikau-belarusi/

Pranešimą paskelbė: Vytauto Didžiojo universitetas
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai spaudai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
2015-10-02 11:33
Tarptaut.santykiai, Krašto apsauga, saugumas
pasidalinti
atgal