Jubiliejinė Juozo Griušio paroda „Mano meno dienoraščiai“ I. Simonaitytės bibliotekoje

Nuo gegužės 10 d. iki birželio 10 d. Klaipėdos apskrities viešojoje I. Simonaitytės bibliotekoje eksponuojama Juozo Griušio darbų paroda „Mano meno dienoraščiai“. Ši paroda kitokia negu esame įpratę matyti – autorių pažinsime per jo dienoraščio puslapius. J. Griušys dienoraštį rašyti pradėjo 12-os metų, vėliau – kasdien piešti eskizus atskiruose lapuose. Juozas sako, kad eskizuoja kasdien iki šiol. Galerijoje 13 L eksponuojami keturių metų „pieštinių“ dienoraščių fragmentai.

Griušys gimė 1952 m. Medsėdžių kaime (Klaipėdos r.). Mokėsi Ketvergių (Klaipėdos r.) aštuonmetėje mokykloje (1959–1966), Priekulės vidurinėje mokykloje (1966–1969). 1969 m. įstojo į Kauno Stepo Žuko taikomosios dailės technikumą. Atitarnavęs tris metus tarybinėje armijoje, grįžo tęsti mokslų ir 1975 m., su pagyrimu baigęs S. Žuko technikumą ir, įgijęs dailininko apipavidalintojo specialybę, paskyrimo vieta pasirinko Palangą. J. Griušys Palangoje gyvena nuo 1975 m. Menininkas – vienas iš Palangos kūrybinės grupės „Mostas“ steigėjų. 1996–2000 m. ir nuo 2003 m. iki šiol – jis yra šios kūrybinės grupės pirmininkas.

Kalbėdamas apie parodą „Mano meno dienoraščiai“, kūrėjas sako iš pradžių norėjęs pavadinti ją kitaip – „Kasdienybės akordai“. „Norėjau, kad pavadinimas sietųsi su kalendoriumi, kad atsispindėtų, kas vyksta kasdien. O akordai – kiekvienas brūkštelėjimas pieštuku, pastele, kiekviena plonytė linija – tai lyg perbraukimas per stygą, per gitaros grifą. Perbrauki - ir tada suskamba. Kiekviena diena – muzika. Nors ir esu ne muzikantas, bet girdžiu akordus. Tokia mintis turėjo prasišviesti. Kita vertus – dienoraštis iri kasdien pildomas.“

Parodose J. Griušys dalyvauja nuo 1975-ųjų. Tapybos ir akvarelės darbuose vyrauja pajūrio gamtos motyvai, kuriuose dažnai suskamba mistikos ar fantastikos gaidos, nevengiama autoironijos ir švelnaus humoro. Mėgsta keisti stilių, naudoja mišrias technikas. Bendradarbiaudamas su žurnalu „Šluota“ ir kitais leidiniais, nuo 1972 m. publikavo apie tūkstantį karikatūrų bei šaržų. Sukūrė komiksus istorine tematika „Pabėgimas“ (1991), „Pražūtingas žygis“ (1992) bei komiksą pagal Ž. Verno kūrinį „Kapitono Granto vaikai“ (1995). Personalinės parodos vyko Palangoje 1986 m., 2000 m. ir 2007 m. Grupinėse karikatūrų parodose Lietuvoje ir užsienyje dalyvauta nuo 1975 m. Lietuvos karikatūros parodose (1989, 1991) užimta pirmoji vieta.

Kviečiame apsilankyti

Pranešimą paskelbė: Klaipėdos apskrities viešoji I. Simonaitytės biblioteka
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai spaudai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
2017-05-10 15:15
Kultūra
pasidalinti
atgal