Anos Frank dienoraščiui −75-eri

Prieš 75 metus, birželio 12 d., Ana Frank dovanų gavo pirmąjį dienoraštį, kuriame surašė savo mintis ir išgyvenimus, patirtus Antrojo pasaulinio karo metais. Prieš 70 metų šis dienoraštis buvo pirmą kartą išleistas. Dabar jį galima perskaityti 70 kalbų, taip pat ir lietuvių kalba.

Anos Frank įžvalgos, svajonės, viltys ir baimės, rašytos besislapstant Antrojo pasaulinio karo metais, palieka gilų įspūdį viso pasaulio skaitytojams. Skaitant jaunos mergaitės išgyvenimus geriau galima suprasti holokausto padarytą žalą ir suvokti, ką reiškia būti atstumtam ir persekiojamam. Anos dienoraštis įkvepia ir šiandien kovoti su diskriminacija bei patyčiomis.

Birželio 12–25 dienomis minima Anos Frank dienoraščio 75 metų sukaktis. Birželio 13 d. 15.00 val. VVGŽM Tolerancijos centre vyks tarptautinio projekto, vykdomo Vilniaus kolegijos ir Anos Frank namų, edukacinės parodos „Leiskite man būti savimi... Anos Frank gyvenimo istorija“ gidų susitikimas, kuriame jaunieji gidai ves parodos turą, dalysis savo patirtimi projekte. Nuo 15.00 val. iki 16.30 val. renginio svečiai turės galimybę aplankyti Tolerancijos centre esančią modernaus dizaino ekspoziciją „Išsigelbėjęs Lietuvos žydų vaikas pasakoja apie Šoa“, kuri yra skirta holokausto metu nužudytų Lietuvos žydų vaikų atminimui  (http://www.issigelbejesvaikas.lt/). Nuo 16.00 val. iki 17.45 val. veiks ir “Gyvoji biblioteka”, kurioje moksleiviai ir renginio svečiai turės galimybę paskaityti gyvąsias knygas, ugdytis tarpusavio supratimą, toleranciją ir pagarbą žmogaus teisėms.

Tarptautinis projektas su edukacine paroda „Leiskite man būti savimi… Anos Frank gyvenimo istorija“ skaičiuoja jau devintąjį kelionių po Lietuvą mėnesį. Vilniaus kolegija, bendradarbiaudama su Anos Frank namais Amsterdame, aplankė jau 6 Lietuvos  mokyklas ir įtraukė apie 4 000 moksleivių skirtinguose šalies regionuose. Paroda ne tik pristato skaudžią holokausto istoriją paauglės Anos Frank ir jos šeimos akimis, tačiau leidžia moksleiviams patiems tapti parodos gidais, istoriją aktualizuoja ir padeda atrasti paralelių su dabartimi.

Svarbus šios parodos dėmuo – realių, mūsų dienomis gyvenančių paauglių, kurie dėl savo tapatybių patiria diskriminaciją, istorijos. „Patirtis, pakeitusi požiūrį į karą, rasizmą, žmones bendrai“, − savo patirtį projekte komentavo Alytaus Adolfo Ramanausko-Vanago gimnazijos moksleivė Vaiva Urbonaitė.

Mokyklose, kuriose eksponuojama paroda, organizuojami dviejų dienų mokymai mokyklos mokiniams. Pasibaigus mokymams moksleiviai tampa parodos gidais ir projekto ambasadoriais.

Mokymų parodos gidams turinys buvo parengtas bendradarbiaujant  su Anos Frank namų, Vilniaus kolegijos bei  Nacionalinio socialinės integracijos instituto ugdymo specialistais.

Lietuva – ne vienintelė šalis, kurioje, paroda „Leiskite man būti savimi... Anos Frank gyvenimo istorija“ pasiekia vis daugiau moksleivių. Ši paroda ir edukaciniai projektai, kuriuos globoja Ana Frank namai, keliauja po daugelį pasaulio šalių, kuriose š. m. birželio 12–25 dienomis minimos 75-osios šio dienoraščio sukaktuvės.

Renginio nuoroda: https://www.facebook.com/events/1488254977862228/

Pranešimą paskelbė: Vilniaus kolegija
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai spaudai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
2017-06-12 15:28
Švietimas ir mokslas, Socialinė sauga
Renginio pradžia
2017-06-13, antradienis15:00
Renginio pabaiga
2017-06-13
Renginio vieta
Valstybinio Vilniaus Gaono žydų muziejaus Tolerancijos centras, Naugarduko g. 10/2, Vilnius
pasidalinti
atgal