Sudaryta seimo laikinoji tyrimo komisija dėl sutikimo suvaržyti Seimo nario Naglio Puteikio laisvę

Seimas, antrą kartą išklausęs generalinio prokuroro Evaldo Pašilio pranešimą ir vadovaudamasis Seimo statuto 23 ir 71 straipsniais, nusprendė vėl sudaryti Seimo laikinąją tyrimo komisiją dėl sutikimo suvaržyti Seimo nario Naglio Puteikio laisvę. Už Seimo nutarimą „Dėl Lietuvos Respublikos Seimo laikinosios tyrimo komisijos dėl sutikimo Lietuvos Respublikos Seimo narį Naglį Puteikį patraukti baudžiamojon atsakomybėn ar kitaip suvaržyti jo laisvę sudarymo“ (projektas Nr. XIIIP-1124) balsavo 99 Seimo narys, prieš – vienas, susilaikė 5.

Frakcijų proporcinio atstovavimo principu sudarytoje Laikinojoje komisijoje darbuosi 12 Seimo narių:  Antanas Baura, Asta Kubilienė, Laimutė Matkevičienė, Juozas Rimkus, Audrys Šimas (Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos frakcija), Vytautas Kernagis, Gintarė Skaistė; Ingrida Šimonytė (Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcija), Julius Sabatauskas (Lietuvos socialdemokratų partijos frakcija),  Rimas Andrikis (frakcija „Tvarka ir teisingumas“),  Viktorija Čmilytė-Nielsen (Liberalų sąjūdžio frakcija),  Michalas Mackevičius (Lietuvos lenkų rinkimų akcijos-krikščioniškų šeimų sąjungos frakcija).

Komisijos pirmininku nuspręsta paskirti A. Šimas. Komisijai tyrimą pavesta atlikti iki rugsėjo 29 d

Generalinis prokuroras E. Pašilis kreipėsi į Seimą, Informuodamas, kad Generalinėje prokuratūroje šių metų balandžio 25 dieną buvo gauta Vilniaus Apygardos teismo 2016 m. balandžio 16 d. nutartis privataus kaltinimo byloje su prašymu kreiptis į Seimą dėl leidimo patraukti Seimo narį N. Puteikį baudžiamojon atsakomybėn ar kitaip suvaržyti jo laisvę. Minėtoje nutartyje nurodoma, kad apygardos teisme buvo gautas pareiškėjo skundas privataus kaltinimo tvarka, kuriuo prašoma pripažinti N. Puteikį kaltu padarius Baudžiamo kodekso 154 straipsnio 2 dalyje numatytą nusikalstamą veiką, skirti jam įstatyme numatytą bausmę, priteisti 15 tūkst. eurų neturtinės žalos atlyginimo ir visas bylinėjimosi išlaidas.

Pagal Baudžiamojo kodekso 154 straipsnio 2 dalį atsako tas, kas šmeižia asmenį, neva šis padaręs sunkų, ar labai sunkų nusikaltimą per visuomenės informavimo priemonę ar spaudinyje už šio nusikaltimo padarymą numatytos alternatyvios bausmės, tai yra bauda, areštas ar laisvės atėmimas iki dviejų metų.

Pirmą kartą šiuo klausimu generalinis prokuroras į Seimą kreipėsi 2016 m. gegužės 17 dieną. Tų pačių metų birželio 9 d. Seimas neleido Seimo nario N. Puteikio patraukti baudžiamojon atsakomybėn ar kitaip suvaržyti jo laisvę. Priimti tokį sprendimą siūlė Seimo laikinoji tyrimo komisija, to prašė ir pats N. Puteikis.

Pranešimą paskelbė: Lietuvos Respublikos Seimo kanceliarija
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai spaudai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
2017-09-21 15:47
Teisėsauga, teisėtvarka, Politika
pasidalinti
atgal