Seimo narių grupės pranešimas: „Grupė Seimo narių stojo ginti filosofą Vytautą Rubavičių“

2017 m. gruodžio 20 d. pranešimas žiniasklaidai 

 

Gruodžio 20 d., trečiadienį, 37 Seimo narių grupė, atstovaujanti skirtingoms frakcijoms, išsiuntė raštą generaliniam prokurorui Evaldui Pašiliui, prašydama apginti viešąjį interesą ir pradėti ikiteisminį tyrimą dėl galimo filosofo Vytauto Rubavičiaus persekiojimo. Raštą pasirašę Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos, „Tvarkos ir teisingumo“, Lietuvos lenkų rinkimų akcijos-Krikščioniškų šeimų sąjungos, Lietuvos socialdemokratų darbo frakcijų nariai išreiškė susirūpinimą dėl viešojoje erdvėje pasirodžiusios skandalingos informacijos apie persekiojamą filosofą dėl, kaip manoma, jo įsitikinimų ir pažiūrų. Kreipimesi Seimo nariai pabrėžė, kad ši istorija ne tik baugina visuomenę, bet ir meta šešėlį ant teisėsaugos institucijų, nes V. Rubavičiaus persekiojimui buvo pasirinktos specialiųjų tarnybų taikomos psichologinio bei moralinio bauginimo priemonės ir metodai, liudijantys apie specifinį galimai nusikalstamą veiką atlikusio asmens (ar asmenų) pasiruošimą, specialią įrangą ir įgūdžius.

Seimo nariai atkreipė dėmesį, kad V. Rubavičiaus terorizavimas buvo siejamas su jo pažiūromis ir ankstesniais pasisakymais viešojoje erdvėje, todėl galimos nusikalstamos veikos, atliktos filosofo atžvilgiu, ne tik pažeidžia Lietuvos Respublikos baudžiamojo kodekso nuostatas, bet ir pamatines žmogaus teises ir laisves. Atsižvelgdami į tai,  kad galima nusikalstama veika buvo padaryta sunkinančiomis aplinkybėmis, į jos atgarsį visuomenėje bei taikytus specifinius metodus, Seimo nariai paprašė generalinio prokuroro vertinti nusikalstamą veiką ne tik kaip grasinimą nužudyti arba žmogaus terorizavimą, bet kartu nustatyti, ar nebuvo pažeisti asmens privataus gyvenimo neliečiamumą reglamentuojantys Baudžiamojo kodekso straipsniai.                     

Seimo nariai pabrėžė, kad generalinė prokuratūra yra svarbiausia institucija, turinti ginti viešąjį interesą, todėl paprašė šią rezonansinę bylą, jei ikiteisminis tyrimas jau pradėtas kitose institucijose, perimti savo žinion.

Raštą generaliniam prokurorui pasirašė Seimo nariai: Povilas Urbšys, Petras Gražulis, Robertas Šarknickas, Česlav Olševski, Jaroslav Narkevič, Michal Mackevič, Juozas Varžgalys, Kęstutis Smirnovas, Artūras Skardžius, Aurimas Gaidžiūnas, Eugenijus Jovaiša, Naglis Puteikis, Zenonas Streikus, Zbignev Jedinskij, Arūnas Gumuliauskas, Stasys Tumėnas, Stasys Jakeliūnas, Rūta Miliūtė, Algimantas Kirkutis, Dainius Kepenis, Guoda Burokienė, Aušra Papirtienė, Gediminas Vasiliauskas, Juozas Rimkus, Lauras Stacevičius, Gintautas Kindurys, Vytautas Rastenis, Antanas Baura, Petras Valiūnas, Algirdas Butkevičius, Petras Čimbaras, Rimantas Sinkevičius, Gediminas Kirkilas, Antanas Vinkus, Vytautas Kamblevičius, Rimas Andrikis, Juozas Imbrasas.       

Pranešimą paskelbė: Lietuvos Respublikos Seimo kanceliarija
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai spaudai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
2017-12-20 10:55
Teisėsauga, teisėtvarka, Politika
pasidalinti
atgal