Seimo nario L. Stacevičiaus ir K. Mažeikos pranešimas: „Po kreipimosi į Konkurencijos tarybą - sąžiningesnės sąlygos veterinarams“

2018 m. vasario 23 d. pranešimas žiniasklaidai

Praėjusių metų lapkričio mėnesį Seimo narių Lauro Stacevičiaus ir Kęstučio Mažeikos iniciatyva Žemės ūkio ministerijoje įvyko susitikimas su veterinarijos gydytojais, veterinarijos asociacijomis ir Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) atstovais, kuriame kalbėta apie 2017 m. lapkričio 2 d. įsakymą Nr. B1-713 „Dėl Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktoriaus pavaduotojo 2012 m. birželio 4 d. įsakymo Nr. B1-457 „Dėl Reikalavimų veterinarijos paslaugų teikėjams patvirtinimo“ pakeitimo, sukėlusį nepasitenkinimo bangą.

Šiuo teisės aktu buvo siekiama, kad visi veterinarijos gydytojai prie savo nuosavų ar nuomojamų patalpų privalėtų turėti iškabą, o joje nurodyti, pagal kokią stacionarią veterinarijos paslaugų rūšį dirba: veterinarijos kabinete, veterinarijos gydykloje, veterinarijos klinikoje ar universitetinėje veterinarijos klinikoje. Pagal šių keturių paslaugų rūšių suskirstymą, atsiranda ir apibūdinimas kokias paslaugas gali atlikti bei kokias įrangas veterinarai privalo turėti – rentgeno ar echoskopijos aparatus, vaizdo stebėjimo įrangą ir kitus materialinio pobūdžio kriterijus. Taip pat nurodo kiek kabinetų, kuri paslaugų rūšis turi turėti.

Lietuvos veterinarijos gydytojų asociacijos (LVGA) atstovai tvirtino, kad tokie siūlomi veiksmai ne tik, kad nepagerintų suteikiamų paslaugų kokybės, bet ją galimai ir pablogintų.

Dėl šių priežasčių Seimo nariai L. Stacevičius ir K. Mažeika kreipėsi į Lietuvos Respublikos Konkurencijos tarybą, kurios prašė išaiškinti, ar toks įsakymas nepažeidžia konkurencijos įstatymo.

Buvo gautas atsakymas, kad, Konkurencijos tarybos nuomone, veterinarijos paslaugų teikėjų patalpų skirstymas ir susiję reikalavimai nėra sąlygoti Lietuvos Respublikos reikalavimų vykdymo. Atsižvelgdama į tai, Konkurencijos taryba informavo Tarnybą, jog nuostatos su esminiais veiklos ribojimais ir sąlygomis gali būti įtvirtintos tik įstatymu, o ne įgyvendinamaisiais teisės aktais bei įpareigojo apie priimtus sprendimus per nurodytą terminą informuoti Konkurencijos tarybą.

Šių metų sausio 31 d. Seimo Teisės aktų informacinėje sistemoje buvo paskelbtas minėto įsakymo pripažinimo netekusiu galios įsakymo projektas.  

Tai reiškia, kad 2017 m. lapkričio 2 d. įsakymas Nr. B1-713 „Dėl Reikalavimų veterinarijos paslaugų teikėjams patvirtinimo“ pripažįstamas netekusiu galios.

L. Stacevičius siūlo įvesti aiškumo kriterijų, pagal kurį būtų išdiskutuojama ir išsiaiškinama, koks turi būti veterinarijos paslaugų skirstymas, kaip jis būtų reglamentuojamas ir ar iš viso jo reikia.

„Visiems gyvūnus auginantiems šeimininkams turi būti aišku, kokias paslaugas jie gaus veterinarijos įstaigose, už ką mokės, jie turi jaustis saugūs, kad paslaugos bus atliktos profesionaliai.“, – sako L. Stacevičius.

Taip pat su L. Stacevičiumi šį klausimą kuruojantis Seimo narys K. Mažeika pritaria idėjai daryti bendrą diskusiją visuotiniame veterinarijos gydytojų suvažiavime, o vėliau su konkrečiais pasiūlymais diskutuoti kartu su išsirinktais asociacijų, organizacijų atstovais. 

„Pagrindinis susitikimo tikslas – apsvarstyti, išsakyti įvairias nuomones, nuogąstavimus dėl paslaugų reguliavimo ir susidėlioti tolimesnių veiksmų planą“, – sako Seimo narys K. Mažeika.

Pranešimą paskelbė: Lietuvos Respublikos Seimo kanceliarija
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai spaudai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
2018-02-23 14:47
Politika
pasidalinti
atgal