Prisiekė Seimo nariai Ona Valiukevičiūtė ir Andrius Kupčinskas

Šiandien Seimo posėdyje prisaikdinti Seimo nariai Ona Valiukevičiūtė ir Andrius Kupčinskas. Parlamentarų priesaiką priėmė Konstitucinio Teismo pirmininkas Dainius Žalimas, kuris, paaiškinęs Konstitucijoje ir Seimo statute įtvirtiną teisinį reguliavimą, susijusį su Seimo nario priesaikos davimu.

„Konstitucinis Teismas savo baigiamuosiuose aktuose yra konstatavęs, kad Seimo nario priesaika nėra vien formalus ar simbolinis aktas. Ji nėra vien iškilmingas priesaikos žodžių ištarimas ar priesaikos akto pasirašymas. Seimo nario priesaikos aktas yra konstituciškai ir teisiškai reikšmingas. Duodamas priesaiką išrinktas Seimo narys viešai ir iškilmingai įsipareigoja veikti taip, kaip įpareigoja duota priesaika, ir jokiomis aplinkybėmis jos nesulaužyti. Iš Seimo nario priesaikos jam kyla pareiga gerbti ir vykdyti Konstituciją, įstatymus, sąžiningai vykdyti Tautos atstovo pareigas“, – sakė D. Žalimas.

2018 m. sausio 22 d Vyriausioji rinkimų komisija, vadovaudamasi Konstitucijos 63 straipsniu, Seimo statuto 243 straipsniu, Seimo rinkimų įstatymo 97 straipsniu ir Seimo 2018 m. sausio 12 d. nutarimu Nr. XIII-988, kuriuo buvo patenkintas Seimo nario Kęstučio Pūko atsistatydinimo iš Seimo nario pareigų ir Seimo nario mandato atsisakymo pareiškimas, t. y. nutraukti Seimo nario K. Pūko įgaliojimai, ir kuriuo buvo nutrauktas Seimo nario apkaltos procesas, nusprendė pripažinti negaliojančiu K. Pūkui išduotą Seimo nario pažymėjimą taip pat, kad nuo 2018 m. sausio 13 d. atsirado laisva Seimo nario vieta ir tai, kad Seimo nariu tampa Partijos Tvarka ir teisingumas kandidatų sąrašo, pagal kurį buvo išrinktas buvęs Seimo narys, pirmasis Seimo nario mandato negavęs kandidatas – Ona Valiukevičiūtė.

Vyriausioji rinkimų komisija 2018 m. vasario 28 d. priėmė sprendimą dėl Seimo nario Tado Langaičio įgaliojimų pripažinimo nutrūkusiais bei Seimo nario mandato pripažinimo Andriui Kupčinskui. Į dabartinės kadencijos Seimą T. Langaitis buvo išrinktas daugiamandatėje rinkimų apygardoje pagal Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų iškeltų kandidatų sąrašą, kuriame pirmasis Seimo nario negavęs kandidatas Andrius Kupčinskas.

Po priesaikos O. Valiukevičiūtė ir A. Kupčinskas pasirašė vardinius priesaikos lapus. Prisiekę išrinkti Seimo nariai įgijo visas Tautos atstovų teises.

Pranešimą paskelbė: Lietuvos Respublikos Seimo kanceliarija
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai spaudai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
2018-03-10 10:57
Politika
pasidalinti
atgal