Seimo narės A. Bilotaitės pranešimas: „Vokelių“ praktiką nors ir lėtai, bet keičia šypsena ir malonus bendravimas su gydytoju“

2018 m. kovo 19 d. pranešimas žiniasklaidai 

 

Lietuvos medicinos studentų asociacija (LiMSA) ir Jaunųjų gydytojų asociacija kartu su Seimo Antikorupcijos komisijos nare Agne Bilotaite inicijavo diskusiją Seime „Idėja Lietuvai: sveikatos priežiūra be korupcijos“.

Konferencijos metu pristatytas sociologinis tyrimas, kuriuo visuomenė buvo supažindinta su medicinos studentų požiūriu į korupciją. Nors ne visi tyrimo rezultatai džiuginantys – tyrimas parodė, kad ne visi studentai ir ne visada ryžtųsi pranešti apie korupcijos apraiškas, daugelis jų net nežinotų, kur tokiu atveju reikėtų kreiptis. Visgi tyrimas taip pat parodė, kad mediciną studijuojantis jaunimas nori pokyčių, nori daugiau informacijos ir įsitraukimo, kaip kovoti su korupcija.

Diskusijoje dalyvavę Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) atstovai pabrėžė, kad kiekvienais metais stebimas situacijos gerėjimas, visuomenė tikrai darosi sąžiningesnė, nors vis dar nepakankamai. Pasak STT Viešųjų ryšių skyriaus vadovės Jurgitos Razmytės, galima sakyti, kad šiuo metu yra pats geriausiais momentas, nes visuomenėje atsirado pakankamas potencialas kovai su korupcija, tai iš tiesų parodo ir jaunųjų gydytojų ir medicinos studentų iniciatyvos.

Pagalbos onkologiniams ligoniams asociacijos prezidentas Šarūnas Narbutas pastebėjo, kad šiam sveikatos sistemos skauduliui spręsti trūksta politinio palaikymo – nedaug Seimo narių domisi šia tema, net ir tokiose konferencijose nedalyvauja sveikatos sistemos aukščiausio rango pareigūnai, o ir nepakantumo korupcijai aktualizavimas labiausiai kyla ne iš sveikatos sistemos institucijų, o iš pacientų organizacijų, politikų, jaunųjų medikų, studentų.

Visi konferencijoje dalyvavę gydytojai nurodė, kad neadekvatus gydytojų ir slaugos personalo darbo apmokėjimas yra viena iš priežasčių, skatinančių visuomenę atsidėkoti už jų teikiamas paslaugas, visgi sutarta, kad vien atlyginimų didėjimas tikrai problemos neišspręs. Molėtų ligoninės vadovas gyd. Vaidotas Grigas atkreipė dėmesį, kad oficialiai mokamų paslaugų teikimas įstaigose galėtų būti viena iš korupcijos prevencijos priemonių. Jaunųjų gydytojų asociacijos prezidento gyd. Martynas Gedmino nuomone, korupcijai plėtotis padeda tai, kad sveikatos sistemoje trūksta esminių vadybinių pertvarkų. „Taip, apie mediciną dažnai naudojami posakiai „dieviška širdis“ ir „magiškos rankos“, bet iš tiesų čia mes kalbame apie tai, kad ta „magija“ kainuoja konkrečius pinigus, resursus, kurie turi būti efektyviai ir skaidriai valdomi.“

Seimo narė Agnė Bilotaitė pritarė pacientų organizacijos išsakytai problemai, kad dažnai kyšių neduodantys asmenys verčiami jaustis nepatogiai. „Pradėkite pokyčius nuo savęs. Gerbkime save ir gydytojus, vienas efektyviausių receptų sveikatos sistemai – nulinė tolerancija bet kokiai korupcijai.“ Seimo narė pritarė minčiai, kad net maža dovanėlė gydytojui iš tiesų skatina didesnes korupcijos apraiškas.

Pranešimą paskelbė: Lietuvos Respublikos Seimo kanceliarija
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai spaudai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
2018-03-19 15:33
Sveikata, grožis, Politika
pasidalinti
atgal