Seimo nario V. Kamblevičiaus pranešimas: „Kaimo reikalų komiteto posėdyje – opozicijos demaršas“

2018 m. kovo 28 d. pranešimas žiniasklaidai

Seimo Kaimo reikalų komitetas kovo 28 d., trečiadienį, svarstė nutarimo projektą, kuriuo būtų sudaroma Seimo laikinoji tyrimo komisija dėl nerimą keliančios padėties Lietuvos žemės ūkio sektoriuje. Posėdžio metu opozicijai priklausantys Seimo nariai Vytautas Kamblevičius, Kazys Starkevičius, Juozas Baublys ir Algimantas Salamakinas ragino kolegas, kurie turi sąsajų su žemės ūkio veikla, nusišalinti nuo balsavimo, tačiau komitetui vadovaujantis Andriejus Stančikas nereagavo į tokius kolegų pasiūlymus.

Seimo narys Vytautas Kamblevičius, keldamas klausimą dėl pirmininko nusišalinimo, piktinosi A. Stančiko veiksmais ir jo tiesioginėmis sąsajomis su žemės ūkio sektoriumi, tačiau liko neišgirstas. Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos frakcijos atstovas vis tiek surengė balsavimą dėl nutarimo, nors net keturi valdančiųjų atstovai (A. Stančikas, A. Nausėda, A. Gaidžiūnas, V. Rastenis) yra ar buvo tiesiogiai siejami su žemės ūkio sektoriumi. Balsavimo rezultatams pasidalijus po lygiai (4 už, 4 prieš), viską lėmė pirmininko A. Stančiko balsas, kurio dėka komitetas nepritarė komisijos sudarymui.

„Toks buldozerio principu paremtas sprendimas papiktino ne tik mane, bet ir kitus opozicijos atstovus. Protestuodami atsisakėme dalyvauti svarstant su šiuo nutarimo projektu susijusius klausimus ir palikome komiteto posėdžių salę“, – teigė Vytautas Kamblevičius. Seimo narys apgailestavo dėl A. Stančiko nesugebėjimo dirbti konstruktyviai ir prasitarė apie galimybę etikos sargams skųsti balsavimo rezultatus. „Komitete tik aš ir mano kolega A. Salamakinas neturime sąsajų su žemės ūkio sektoriumi. Likę komiteto nariai, turėdami bent kiek sveiko proto ir padorumo, turėjo nusišalinti nuo balsavimo, tačiau to nepadarė. Svarstysime, gal verta kreiptis į Etikos ir procedūrų komisiją, kuri galėtų išaiškinti, ar parlamentarams yra etiška priiminėti galimai sau palankius sprendimus komitete“, – pasipiktinimo po komiteto posėdžio neslėpė frakcijos „Tvarka ir teisingumas“ seniūnas V. Kamblevičius.

Pranešimą paskelbė: Lietuvos Respublikos Seimo kanceliarija
2018-03-28 13:14