Naujuoju Darbo partijos pirmininku tapo Viktoras Uspaskich

Sekmadienį, balandžio 15 d., Vytauto Didžiojo universitete įvyko Darbo partijos suvažiavimas, skirtas Darbo partijos pirmininko rinkimams.

Pirmasis sveikinimo žodį tarė l.e.p. Darbo partijos pirmininkas Šarūnas Birutis, kuris teigė, kad šiandien svarbiausias darbas – išsirinkti pirmininką, tačiau nepamiršti, kad tiek pat kiek ir lyderis jėgų į bendrą darbą turi įdėti ir partiečiai.  

„Šiandien čia matau tikrus piliečius. Vien tai, kad jūs čia – reiškia, kad esate pasirengę čia kurti, gyventi, dirbti ir keisti. O šiandien pagrindinis tikslas išsirinkti Darbo partijos vadovybę ir sugrąžinti partiją į Seimą. Daugelis tiki, kad po šiandienos įvyks kažkoks stebuklas. Bet stebuklo nebus, jeigu nesukursime jo patys. Visi galintys sukurti stebuklą sėdi čia“, - sakė Š. Birutis.

Svarbiausias darbotvarkės klausimas – Darbo partijos pirmininko rinkimai. Pasiūlyti kandidatai šiam postui užimti – l.e.p. Darbo partijos pirmininkas Šarūnas Birutis, Darbo partijos Seimo narys Valentinas Bukauskas ir Darbo partijos Garbės pirmininkas Viktoras Uspaskich.

Kiekvienam kandidatui buvo suteikta teisė pasisakyti. Šarūnas Birutis padėkojo visiems partiečiams, tačiau teigė, kad partijos lyderiu mato tik V. Uspaskich ir savo kandidatūrą atsiėmė.

„Į Darbo partijos pirmininkus aš nekandidatuosiu. Labai aiškiai matau vieną stiprų lyderį. Lyderį, kuris šiandien yra vienintelis, aišku kartu su mumis, galintis pakelti Darbo partiją į ten, kur ji ir turi būti. Įgyvendinti tuos tikslus, kuriuos aš įsivaizduoju, kuriuos jūs įsivaizduojate. Tai nelengvas uždavinys. Ir, manau, kad tai padaryti gali tik vienas žmogus – Viktoras Uspaskich. Todėl atsiimu savo kandidatūrą ir linkiu jam didžiausios sėkmės“, - sakė Š. Birutis.

V. Bukauskas taip pat teigė manantis, kad partijos pirmininku turėtų tapti V. Uspaskich. Pasak jo, du lyderiai egzistuoti negali, todėl savo balsą ir palaikymą jis atiduoda V. Uspaskich.

Sekantis pasisakė Darbo partijos Garbės pirmininkas Viktoras Uspaskich.

 „Aš nesiruošiu su niekuo konkuruoti ar už save agituoti. Nė vienam neskambinau. Neprašiau palaikymo. Tai nėra politinės ambicijos. Būti partijos pirmininku man nėra naujas dalykas. Esu šios šalies pilietis. Čia gimė mano vaikai, čia praėjo patys aktyviausi mano metai, čia pasiekiau daug gerų rezultatų. Lietuvą laikau savo Tėvyne. Noriu čia sutikti senatvę. Man rūpi, kas čia vyksta“, - kalbėjo kandidatas į Darbo partijos pirmininkus V. Uspaskich.  

Darbo partijos Garbės pirmininkas savo kalboje pristatė ir rašomos programos esmę. Jis teigė, kad tie, kurie ketina balsuoti už jį, turi suvokti, kad balsuoja ir už šios programos vykdymą. Programa unikali ir efektyvi. Programa sudaryta remiantis įvairiomis ekspertų analizėmis ir prognozėmis į ateitį. Ji padėtų išspręsti daugybę Lietuvos problemų, kaip demografija ir emigracija. Ją įgyvendinus, per vieną Seimo kadenciją į Lietuvą grįžtų per 100 tūkst. emigravusių Lietuvos žmonių. 

Ji užtikrintų regionų vystymąsi. Joje pateikiamas naujas požiūris į užsienio politiką, švietimo sistemą, kultūrą.

Programoje siūloma Lietuvos ilgalaike strategine kryptimi pasirinkti maisto ir lengvąją pramonę. Pateikiami argumentai, kodėl jas reikia vystyti, kokią naudą tai atneštų valstybei.

Siūloma ir toliau pagal galimybes skatinti aukštųjų technologijų, finansų sričių, startuolių vystymąsi.

Remiantis Anglijos, Airijos, Vokietijos, Prancūzijos, Italijos ir Lenkijos patirtimis, pristatytoje programoje pateikiamas naujas požiūris į mokesčių subalansavimą skirtą strateginei sričiai plėtoti.

Kad Lietuvos gamintojai galėtų tapti konkurencingesni, siūloma kuo skubiau atsisakyti nacionalinių gamintojų koncentracijos pagal valstybės dydį. 

Siūloma aiškiai nustatyti pensijų ir minimalaus atlyginimo dydį 50-60 proc. vidutinio atlyginimo atžvilgiu. Socialines išmokas siūloma subalansuoti taip, kad žmogus būtų suinteresuotas dirbti, o ne maldauti socialinės išmaldos.

Nuo rudens pagal šią programą planuojami mokymai. Jų tikslas – kiekvienam žmogui asmeniškai perteikti programos esmę ir paskatinti dalyvauti jos įgyvendinimo procese.

Partija intensyviai ruošiasi dalyvauti visuose rinkimuose ir jau artimiausiu laikotarpiu peržengti reikiamą balsų barjerą.

Viktoras Uspaskich prižadėjo, kad rugsėjo ar rugpjūčio mėnesį įvyks dar vienas suvažiavimas, kuriame dalyvaus 3-4 tūkst. žmonių. Jame bus pravesti pirmieji programos mokymai.  

Po pasisakymų - ruoštasi balsavimui. Viskas buvo pasiruošta slaptam balsavimui – urnos, biuleteniai ir t.t., bet delegatai išreiškė norą balsuoti atvirai.

Kandidatuoti neatsisakė tik Viktoras Uspaskich. Atviro balsavimo metu jis ir buvo išrinktas Darbo partijos pirmininku.

Naujasis Darbo partijos pirmininkas buvo sutiktas gausiais plojimais ir jam buvo pavesta toliau pirmininkauti suvažiavimui.

„Ačiū jums už pasitikėjimą. Mano pasiryžimas tvirtas. Neabejoju, kad pasieksim gerų rezultatų ir tai daryti turėsime kartu“, - sakė naujasis Darbo partijos pirmininkas V. Uspaskich.

Po padėkos kalbos, patvirtinti Darbo partijos pirmininko pavaduotojai. Jais tapo Valentinas Bukauskas, Šarūnas Birutis, Vigilijus Jukna, Rolandas Janickas, Aidas Gedvilas.

Suvažiavimo metu patvirtinti prezidiumo, tarybos nariai, etikos komisija, kontrolės komisija, koreguotas statutas.

Suvažiavimo metu taip pat nuspręsta, kad Darbo partijos Seimo narys Valentinas Bukauskas turi palikti Lietuvos socialdemokratų darbo frakciją.

Paskutinis suvažiavimo klausimas – partijos sąskrydis. Jį nuspręsta rengti liepos 14 d. Varniuose.

Pirmininkavimą suvažiavimui V. Uspaskich baigė pasiūlymu apsvarstyti Viktoro Fiodorovo grąžinimo į partiją klausimu. Grįžti į partiją naujasis pirmininkas paprašė ir Vytauto Gapšio.

Pranešimą paskelbė: Darbo partija
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai spaudai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
2018-04-15 17:38
Politika
pasidalinti
atgal