Sezoninis darbas – nepraraskite budrumo

        Artėjant vasaros sezonui jauni žmonės užplūsta Lietuvos darbo biržą. Darbdaviai savo ruožtu irgi nesnaudžia – siūlo abejotino patikimumo darbo vietas, darbuotojui dažnai net neduodama pasirašyti darbo sutarties, o klausti apie socialines garantijas darbdavį yra net rizikinga. Jaunimas norėdamas laisvu vasaros atokvėpio metu papildomai užsidirbti, tampa sukčių aukomis. Dažnai ne tik neužsidirba papildomų lėšų, bet dar daugiau jų tenka išleisti advokatams bylinėtis ir bandyti surasti teisybę ir susigrąžinti, tai kas sunkiai buvo uždirbta.

       Dėl sezoninių pasiūlymų žmonėms tenka, nors ir laikinai, bet pakeisti gyvenamąją vietą: išvykti dirbti į pajūrį arba emigruoti į kitą šalį, kitą žemyną. Tenka paaukoti šeimą, draugus, namus vardan to – galbūt bus geriau. Žmonės neapgalvotai, nepasitarę pasirašo abejotinos kilmės vekselius, susitarimus ar fiktyvias darbo sutartis, tačiau negauna antro egzemplioriaus, o „Sodra“ apie tokius darbuotojus iš darbdavio net nesužino. Taigi žmogus laiku nepasidomėjęs apie darbdavį ar įmonę, kurioje nori įsidarbinti gali skaudžiai nukentėti – likti prie suskilusios geldos: be socialinių garantijų, be atlyginimo, be darbo sutarties, be kompensacijos už viršvalandžius. Dar negana to,  patiria finansinių nuostolių bandydamai nutraukti nelegalią veiklą.

      Kaip ir kiekvienais metais Lietuvos profesinių sąjungų federacija „Sandrauga“ organizuoja renginį Kaune Tarptautinės darbo dienos proga. Darbo dienos minėjimo istorija siekia XIX amžiaus pradžią, kai JAV darbininkai sukilo norėdami išsikovoti 8 valandų darbo dieną. Vėliau šis minėjimas tapo visų dirbančiųjų švente, kuriems yra svarbios saugios ir sveikos darbo sąlygos, tinkamas darbo užmokestis, socialinės garantijos ir kt.

      Taip pat LPSF „Sandrauga“ organizuoja konferenciją, kurios metu pranešėjai, teisininkai kalbės apie darbo teisę, dalinsis praktiniais patarimais, kaip išvengti darbdavio manipuliacijų įdarbinimo klausimu, ką daryti, jei tenka susidurti su darbdavių savivale. Šio renginio metu siekiama ugdyti žmonių sąmoningumą, atsakingai pasirenkant darbą. Po konferencijos šventės dalyviai galės gauti į nemokamas teisines konsultacijas.

Renginio data: 2014-05-01

Eisena 12.00 val., Laisvės al. 46, Kaunas.

Koncertas 12.30 val. Laisvės al. 96, Kaunas.

Konferencija 13.00 val. Laisvės al. 96 (Kauno m. savivaldybės konferencijų salė)

Pranešimą paskelbė: Lietuvos profesinė sąjunga "Sandrauga"
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai spaudai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
2014-04-22 13:59
Socialinė sauga, Žiniasklaida, viešieji ryšiai
pasidalinti
atgal