Pergalė prieš veidmainystę: lentelės liko, vyriausybės atstovas atsitraukė

Vilniaus apygardos administracinis teismas nutraukė administracinę bylą dėl dvikalbių lentelių Vilniaus rajone, nes Vyriausybės atstovas Vilniaus apskrityje atsiėmė savo skundą. Tuo tarpu dvikalbės gatvių pavadinimų lentelės ant pastatų sienų liko. Tai yra didelis Lietuvos lenkų bendruomenės, kuri pastaruosius keletą metų kovojo už jai priklausančias teises, laimėjimas.

Vilniaus rajono savivaldybės administracijos direktorė Liucina Kotlovska jau keletą metų buvo kaltinama dėl gatvių pavadinimų lentelių lietuvių ir lenkų kalbomis, iškabintų ant privačių namų Vilniaus rajone. Kaip ir Šalčininkų rajono savivaldybės administracijos direktorius Boleslav Daškevič, L. Kotlovska patyrė finansines represijas, žiniasklaidos atakas ir turėjo dalyvauti teismo posėdžiuose.

Tuo tarpu Vyriausybės atstovas spalio 20 d. teismo posėdyje atsiėmė savo skundą, teigdamas, kad jo reikalavimai buvo įvykdyti, kadangi šaligatviuose buvo įrengti kelio ženklai su gatvių pavadinimais valstybine kalba. Tačiau tikrovės neatitinka žiniasklaidos spekuliacijos dėl dvikalbių lentelių nukabinimo nuo privačių namų – dvikalbės lentelės ir toliau lieka ten kabėti.

Stebina faktas, kad Vyriausybės atstovas savo skundą atsiėmė tik dabar. Tiek Vilniaus, tiek Šalčininkų rajonuose kelio ženklai su gatvių pavadinimais valstybine kalba ant šaligatvių buvo įrengti dar prieš 3 ar 4 metus. Tačiau tai nesutrukdė Vyriausybės atstovui veidmainiškai kaltinti, tampyti L. Kotlovską po teismus ir viešai eskaluoti problemą.

Lietuvos lenkų bendruomenė savo tvirtos pozicijos ir ryžto dėka pasiekė didelį laimėjimą - dvikalbės lentelės ant privačių namų liko, o Lietuvos lenkai jau nebepersekiojami dėl gatvių pavadinimų lentelių, užrašytų savo gimtąja kalba.

Atsižvelgiant į faktą, kad toks sprendimas galėjo būti priimtas jau prieš 3 ar 4 metus, iškyla klausimas: kas atsakys už sugaištą laiką, sugadintus nervus ir viešą tautinių mažumų atstovų persekiojimą?

www.L24.lt

2014-10-22

Pranešimą paskelbė: Lietuvos lenkų rinkimų akcija - Krikščioniškų šeimų sąjunga
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai spaudai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
2014-10-22 23:09
Teisėsauga, teisėtvarka, Politika
pasidalinti
atgal