Moksleivių sąjungos pirmininkas: „Šimtukas nėra laimės garantas“

Parodoje „Mokykla 2014“ Lietuvos moksleivių sąjunga šeštadienį sukvietė švietimo sektoriaus ekspertus, pedagogus ir verslo atstovus į diskusiją „Kokio norime Lietuvos švietimo?“. Karštų diskusijų sulaukė ne tik moksleivių žinių vertinimo problema, bet ir moksleivių atsakomybės.

„Kai kalbame apie moksleivių žinių vertinimą, turime suprasti, kad geriausias egzamino įvertinimas – „šimtukas“ – nėra laimės garantas. Daug svarbiau kompetencijos, kurias gauna moksleivis baigdamas mokyklą“, - teigė Lietuvos moksleivių sąjungos prezidentas Antanas Mikalauskas.

Vaikų psichiatras Linas Slušnys pastebėjo, kad mokykla turi tapti erdve, kurioje vaikas išmoksta įveikti sunkumus. „Daug kalbama, kad mokykloje labai dideli mokymosi krūviai, vaikams sunku. Bet gyvenimas taip pat nelengvas ir iš mokyklos išėjęs vaikas susiduria su dar didesniais gyvenimo iššūkiais“, - pastebėjo psichiatras.

Visgi diskusijos metu atkreiptas dėmesys, kad siekiant ir geresnio įvertinimo, ir žinių, itin svarbu sukurti palankią tobulėjimui aplinką. Lietuvos Respublikos švietimo ir mokslo ministras Dainius Pavalkis teigė, kad didelę reikšmę kuriant mokyklos bendruomenę ir palankią mokymosi aplinką turi mokyklų vadovai. „Direktoriai – idėjų generatoriai. Žvelgiant į diskusijoje dalyvaujančius mokyklų vadovus ir jų vykdomus projektus, matau, kad šios idėjos veikia“, - pastebėjo ministras.

Diskusijoje dalyvavę direktoriai prisipažino, kad siekdami suburti mokyklos bendruomenę, dirba ir šeštadieniais, o į tėvų skambučius atsiliepia ir naktimis. Visgi ugdymo ekspertai pastebėjo, kad „vienas lauke - ne karys“: svarbus ne tik mokyklos direktoriaus, bet ir kiekvieno pedagogo požiūris į savo darbą ir mokinius.

„Pedagogas turi skirti laiko pokalbiui su vaiku. Dažnai girdime, kad mokytojui baigėsi kontaktinės valandos, kad jam pertrauka, kad šiandien šeštadienis arba kad moksleiviai negali ateiti į mokytojų kambarį pasikalbėti su pedagogais. Neseniai kalbėjausi su vaiku, kuris buvo laimingas naujoje mokykloje vien dėl to, kad mokytojai žinojo jo vardą. Taigi bendruomenės narių atvirumas yra labai svarbus siekiant sukurti mokymuisi tinkamą aplinką“, - kalbėjo edukologijos mokslų daktarė Austėja Landsbergienė.

Bendruomenė turi suvokti savo atsakomybes dėl prasto moksleivių elgesio ar mokymosi rezultatų. „Nutinka taip, kad patys tėvai savo nuožiūra vaiką išsiveža dviems savaitėms atostogų į Austriją slidinėti. Tačiau tuo metu pamokų nelankęs vaikas neišmoksta pamokų, atsilieka. Tokiose situacijoje turėtų būti taikomos aiškios atsakomybės“, - pastebi fizikos mokytojas Tomas Kivaras.

„Daug kalbama, kad vaikai žino tik savo teises, tačiau nežino pareigų. Atsiprašau, tačiau vaikas turi teisę žinoti savo pareigas ir, jei mes su jomis nesupažindiname, pažeidžiame jo teisę ir turime prisipažinti kalti. Tai mokyklos bendruomenės atsakomybė“, - pastebėjo L. Slušnys.

Paroda „Mokykla 2014“ Lietuvos parodų ir kongresų centre LITEXPO vyks iki sekmadienio. Lankytojai galės dalyvauti įvairiuose renginiuose ir diskusijose švietimo temomis, susipažinti su naujausiais mokymo metodais ir technologijomis.

Pranešimą paskelbė: Lietuvos parodų ir kongresų centras LITEXPO
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai spaudai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
2014-11-22 15:16
Švietimas ir mokslas
pasidalinti
atgal