VU Biotechnologijos instituto mokslininkų produktai pasaulinėse rinkose

2011-2014 m. Vilniaus universiteto Biotechnologijos instituto DNR modifikacijos tyrimų skyriaus mokslininkai, vadovaujami prof. Sauliaus Klimašausko, sukūrė daugybę unikalių molekulinių įrankių, skirtų epigenetinių DNR modifikacijų eukariotinių organizmų genomuose analizei.

VU mokslininkų išradimai materializavosi bendrovės „Thermo Fisher Scientific Baltics“ laboratorijose – į pasaulinę rinką buvo išleisti komerciniai produktai ir jiems gauti trys JAV ir Europos patentai.

Vienas naujai sukurtų produktų yra molekulinės biologijos rinkinys „EpiJET 5-hmC Enrichment Kit“, kuris efektyviai praturtina DNR molekulių populiaciją tomis molekulėmis, kurių sudėtyje yra 5-hidroksimetilcitozinas (5-hmC). 5-hmC yra neseniai atrasta DNR modifikacija, dažniau aptinkama smegenų audiniuose ir kamieninėse ląstelėse. Nors jos funkcija dar nėra tiksliai žinoma, tačiau vyraujanti nuomonė sieja 5-hmC su DNR demetilinimo procesu – tai vienas iš ankstyviausių pakitusios genų raiškos požymių, labai dažnai lemiančių įvairių vėžio formų atsiradimą. 5-hmC praturtinimo rinkinys leidžia aptikti pokyčius dar prieš prasidedant ligai ir sukuria galimybę ne tik diagnozuoti ligą, bet ir nustatyti prognozės žymenis.

Pranešimą paskelbė: Vilniaus universitetas
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai spaudai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
2015-01-07 14:27
Švietimas ir mokslas, Sveikata, grožis
pasidalinti
atgal