Naujame Valstybės tarnybos statistikos portale – visuomenei atviri duomenys

Vilnius, Lietuva, 2015 m. liepos 23 d. Nuo šiol visuomenei aktualią su valstybės tarnyba susijusią informaciją bus galima rasti naujai sukurtame interaktyviame Valstybės tarnybos statistikos portale. Šiuo detalizuotų ir agreguotų Valstybės tarnautojų registro ir Valstybės tarnybos valdymo informacinės sistemos duomenų skelbimo portalu siekiama racionaliai panaudoti sukauptus duomenis, padaryti juos lengviau prieinamus žmonėms bei Valstybės tarnybos veiklą padaryti skaidresnę.

„Atviri duomenys yra vienas svarbiausių šių dienų viešojo sektoriaus prioritetų. Siekiame didinti institucijų atskaitomybę ir veiklos skaidrumą, visuomenei atverdami aktualią institucijų veiklos informaciją bei stengdamiesi tokią informaciją pateikti kuo kokybiškiau. Visuomenei pateikiami duomenys turi būti aiškios, priimtinos formos ir turinio, pasinaudojant naujų technologijų teikiamomis galimybėmis“, – teigė vidaus reikalų ministras Saulius Skvernelis. 

Anot VTD direktoriaus Osvaldo Šarmavičiaus, dideli pirminių duomenų klodai buvo kaupiami metų metus, bet iki šiol, siekiant gauti aktualią su šios institucijos veikla susijusią informaciją, suinteresuotiems asmenims tekdavo kreiptis tiesiogiai į VTD. Tai užimdavo ir besikreipiančiųjų, ir atsakymus į užklausas rengiančių darbuotojų laiką.

„Dabar situacija keičiasi: naujajame statistikos portale atvirai prieinamus duomenis galima gauti akimirksniu, be to, jie pateikiami patrauklesne ir lengviau suprantama forma“, – sakė VTD vadovas ir pridūrė, kad atviri duomenys ne tik skatina efektyviau ir skaidriau teikti viešojo sektoriaus paslaugas, bet ir supaprastina aktualios informacijos ieškančių žurnalistų, studijų darbus rašančių studentų ir tyrimus atliekančių mokslininkų darbą.

Valstybės tarnybos statistikos portale didžiules ir ne kiekvienam suprantamas lenteles pakeitė paprastos, aiškios diagramos bei interaktyvios ataskaitos. Portale pritaikytas populiarus pasaulyje analitikos įrankis „QlikView“ leidžia norimą informaciją atrasti kur kas greičiau. Pateikiami skaičiai nuolat atnaujinami, taigi atspindi realią situaciją, yra patikimi. Patogu ir tai, jog portale esančia informacija galima pasinaudoti kelis kartus. Tai reiškia, kad duomenis galima perkelti į „Excel“ ir kitokio formato dokumentus.

Naujosios portalo galimybės leis vos tik prireikus įvairiais pjūviais analizuoti duomenis apie valstybės tarnyboje dirbančiųjų amžių, lytį, stažą, gauti informacijos, koks darbuotojų procentas turi universitetinį išsilavinimą, kokias kalbas moka, kokias pareigas dažniausiai eina moterys, o kokias vyrai, ir pan.

Portalas sukurtas įgyvendinant Europos socialinio fondo ir Lietuvos Respublikos valstybės biudžeto lėšomis finansuojamo projekto ,,Valstybės tarnautojų registro ir Valstybės tarnybos valdymo informacinės sistemos modernizavimas ir plėtra“ veiklą ,,Detalizuotų ir agreguotų VATARAS ir VATIS sistemų duomenų skelbimo portalo sukūrimas ir įdiegimas“.

Atviri duomenys yra vienas iš Lietuvos pažangos strategijos „Lietuva 2030“ prioritetinių darbų. Be to, laisvai pasiekiamos valstybinių institucijų informacijos idėją skatina ir Europos Komisija. Ji yra paskaičiavusi, kad, atvėrus duomenis, Europos Sąjunga galėtų papildomai sugeneruoti iki 40 milijardų eurų.

Naujasis Valstybės tarnybos statistikos portalas pasiekiamas adresu http://statistika.vtd.lt.

Pranešimą paskelbė: UAB "Publicum"
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai spaudai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
2015-07-23 10:03
Kiti pranešimai
pasidalinti
atgal