Pasaulinis prekių ženklų konkursas „Superbrands“ ateina į Lietuvą

PRANEŠIMAS ŽINIASKLAIDAI
Vilnius, 2015 m. liepos 27 d.

80 šalių, 20 metų, dešimtys tūkstančių prekių ženklų – tokia pasaulinio prekių ženklų konkurso „Superbrands“ statistika. Šiemet šis konkursas įvyks ir Lietuvoje.
„Superbrands“ konkursas ypatingas tuo, kad čia lygiomis teisėmis varžysis tiek lietuviški, tiek Lietuvoje sutinkami pasauliniai prekių ženklai, todėl nacionalinių prekių ženklų sėkmę bus galima įvertinti pasauliniame kontekste.
Lietuvos vartotojai ir ekspertai iš 3500 prekių ženklų išrinks verčiausius tapti „super prekių ženklais“ – tapti „Superbrands“.
Balsuos vartotojai, galutinį žodį tars ekspertai
Konkurso organizatoriai jau atrinko per 3500 Lietuvoje žinomų prekių ženklų, kurie suskirstyti į 59 kategorijas, tokias kaip – vaistai, drabužiai, automobiliai, kosmetika, baldai,  žaislai, turizmas ir pan. Rugpjūtį vyks skaitytojų balsavimas ir atranka. Portale „15min.lt“ kiekvienas norintis galės balsuoti ir taip prisidėti išrenkant 1500 prekių ženklų. Pastarieji bus pateikti tolesniam ekspertų komisijos vertinimui.
Komisijos narius pasiūlė Lietuvos komunikacijos agentūrų asociacijos (KOMAA) ir Lietuvos marketingo asociacijos (LiMA) atstovai. Numatoma, kad daugiau negu 60 Lietuvos žymiausių prekių ženklų ekspertų vienijanti komisija darbą pradės rudenį, kai pagal specialią metodiką anonimiškai vertins visus vartotojų atrinktus ženklus. Ekspertams balsuojant, dėmesys bus kreipiamas ne į pardavimus, o į prekių ženklo suvokiamąją vertę, kaip ją supranta vartotojas. Todėl šansų tapti išrinktuoju turi ir pradedantysis, dar tik kopiantis į pardavimų viršūnes prekės ženklas.
Tikėtina, kad „Superbrands“ titulą šiemet Lietuvoje įgys 100-150 prekių ženklų.
Dalyvauti konkursuose – įdomu ir naudinga
Lietuvoje gilią istoriją turi panašūs „Metų gaminio“, „Metų prekės ženklo“ konkursai. Lietuvos įmonės mielai dalyvauja tokiose varžytuvėse, mat pastebėta, kad pirkėjų dėmesį labiau traukia produktai, pelnę įvairius apdovanojimus. Tokia produkto traukos priemone gali tapti ir „Superbrands“ apdovanojimo žymė ant produkto pakuotės arba reklamos priemonėse.
Pasak Lietuvos komunikacijos agentūrų asociacijos (KOMAA) direktoriaus Gintaro Šepučio, „Superbrands“ apdovanojimo ženklelis ant produkto – tai neabejotinas pasiekimas, rodantis potencialą rinkoje. „Daugeliui lietuviškos kilmės prekės ženklų veržia vietinės rinkos marškinėliai, jiems yra kuo pasigirti ir plačiau“, – sako G. Šeputis.
Šansas pasižymėti pasaulyje
Į „Superbrands“ komisijos narius atstovus delegavusios Lietuvos marketingo asociacijos (LiMA) valdybos pirmininko Simono Bartkaus nuomone, Lietuvos įmonėms dalyvavimas „Superbrands“ rinkimuose – tai šansas pasigalynėti tiek su konkurentais, vienos kategorijos rėmuose, tiek pažvelgti į pasirinktos marketingo strategijos sėkmę išorės ekspertų akimis. „Šis konkursas leis palyginti Lietuvoje sukurtus prekių ženklus su pasauliniais Lietuvoje veikiančiais ženklais. Svarbu tai, jog, priešingai nei kiti Lietuvoje vykstantys konkursai, šis įvertins ilgalaikį įdirbį“, – sako S. Bartkus.
Tokio įdirbio svarbos puikus pavyzdys – šių metų Lenkijos „Superbrands“ rinkimų rezultatai. Paskelbus absoliutų stipriausių Lenkijos ženklų dvidešimtuką, pirmąsias vietas dalijosi neginčijami pasaulinės rinkos lyderiai, tokie kaip „Google“, „Lego“, „YouTube“, „Nike“ ir „Pampers“. Tačiau aukštas 6-ąją bei 7-ąją vietas užėmė Lenkijos rinkoje užgimę ženklai „allegro“ bei „E.Wedel“, o Lietuvoje taip pat gerai žinomas ženklas „Tymbark“ tapo 11-uoju.
Žinomas visuose žemynuose
„Superbrands“ istorija prasidėjo 1994 metais Didžiojoje Britanijoje. Per 20 metų konkursas paplito daugiau kaip 80-yje šalių visame pasaulyje – JAV, Švedijoje, Vokietijoje, Italijoje, Meksikoje, Argentinoje, Brazilijoje, Japonijoje, Naujojoje Zelandijoje, Indijoje ir kitur.
Lietuvoje pirmasis „Superbrands“ albumas, kuriam įvadinį žodį parašė J.E. Prezidentas Valdas Adamkus, buvo išleistas 2007-aisiais metais. Tuomet konkurso idėją mūsų šalyje ketino įgyvendinti suomiai.
Šį kartą konkursą Lietuvoje globoja „Superbrands“ Varšuvos biuras. Lenkijoje „Superbrands“ konkursas vyksta jau 10-ąjį kartą, o iš viso per dešimtmetį kaimyninėje šalyje „Superbrands“ titulą yra gavę daugiau kaip 240 prekių ženklų.
Konkurso informaciniai partneriai Lietuvoje – „15min.lt“, IT partneriai – interaktyvios reklamos agentūra „Impartner“. Projektą koordinuoja bendrovė „Report LT“.

Pranešimą paskelbė: -
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai spaudai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
2015-07-27 12:03
Prekyba, Kiti pranešimai
pasidalinti
atgal