Nacionalinis vėžio institutas drauge su Kauno onkologais konsultuos kolegas Kroatijoje

Nacionalinio vėžio instituto specialistai, pasitelkę Lietuvos sveikatos mokslų universiteto onkologus, padės stiprinti vėžio kontrolę Kroatijoje: praėjusią savaitę Kroatijos centrinė finansų ir kontraktų agentūra pranešė, kad Lietuva kaip vyresnioji partnerė laimėjo ES Dvynių programos projektą „Nacionalinės vėžio kontrolės programos įgyvendinimo kokybės gerinimas".

“Nacionalinio vėžio instituto bendruomenė labai džiaugiasi, kad mes laimėjome projektą, kurį vykdydami padėsime kolegoms iš Kroatijos optimizuoti vėžio kontrolės programą  jų šalyje, – pasakė projekto vadovas, vyriausiasis Respublikos onkologas, Nacionalinio vėžio instituto Onkochirurgijos centro vadovas prof. Narimantas Evaldas Samalavičius. – Mes jau seniai kalbame, jog ir Lietuvoje būtina gerinti vėžio kontrolės programas, o pirmasis žingsnis būtų vėžio kontrolės programų koordinacinio centro įkūrimas Lietuvoje, kuris neabejotinai turėtų būti Nacionaliniame vėžio institute, ką mus ir įpareigoja Vyriausybės patvirtinti Instituto įstatai.”

Pasak prof. N. E. Samalavičiaus, pažymėtina, jog  su kolegomis iš Kauno Lietuvos sveikatos mokslų universiteto laimėjome konkurse prieš  Suomijos kolegas, itin  patyrusius patikros programų vykdytojus bei šių programų organizavimo pradininkus Europoje.  “Labai svarbu, kad projekte dalyvaujame su Kauno kolegomis, su kuriais galėtume darniai dirbti įgyvendindami vėžio kontrolę Lietuvoje,” – sako prof. N. E. Samalavičius.

Nacionalinio vėžio instituto ir Lietuvos sveikatos mokslų universiteto ekspertų komanda dirbs Kroatijoje 11 mėnesių ir padės  Kroatijai efektyviau taikyti vėžio patikros programas sveikatos apsaugos sistemoje siekiant mažinti šalies gyventojų sergamumą ir mirtingumą nuo vėžio. Prie projekto šiek tiek prisidės ir Slovėnijos onkologai.

Pasak prof. N. E. Samalavičiaus, Kroatijos visuomenės sveikatos institutas  ieškojo užsienio partnerių siekdamas atlikti  Sveikatos apsaugos sistemą tobulinimo darbus ir sutvarkyti visas savo šalyje vykdomas profilaktinės patikros  programas, “Mūsų, kaip ekspertų,  laukia didelis darbas – išanalizuoti teisines ir institucines patikros programų įgyvendinimo galimybes ir šių programų įgyvendinimo gaires Kroatijoje, – sako prof. N. E. Samalavičius. – Dalinsimės vėžio profilaktikos patirtimi, kurios Lietuvoje sukaupta nemažai, nepaprastai svarbus bus ir specialistų, dirbančių Nacionalinės vėžio kontrolės programos srityje Kroatijoje gebėjimų ir kompetencijų didinimas.”

Projekto sklandų įgyvendinimą užtikrins Centrinė projektų valdymo agentūra, kuri Kroatijoje jau yra administravusi vienuolika ES Dvynių programos projektų. Metų trukmės projektui  įgyvendinti Europos Komisija skiria apie 640 000 eurų.

Apie ES Dvynių programą

ES Dvynių programa – vienas iš ES finansuojamų instrumentų, padedančių šalims kandidatėms ir naujoms šalims narėms integruotis į ES. Tokių projektų metu institucijos iš skirtingų valstybių dirba kartu tam, kad jauna ES šalis perimtų iš Sąjungos senbuvės sukauptą darbo patirtį.

ES Dvynių programos projektas „Nacionalinės vėžio kontrolės programos įgyvendinimo kokybės gerinimas" – tai jau dvyliktas Lietuvos institucijų įgyvendinamas Dvynių projektas Kroatijoje. Lietuva, kaip donorė, ES Dvynių programoje paramą teikia nuo 2004 m. ir yra laimėjusi 56 Dvynių projektus už daugiau nei 46 milijonų eurų, iš jų aštuoni projektai laimėti  2015 metais: keturi projektai Kroatijoje, du projektai Ukrainoje ir po vieną Gruzijoje bei Turkijoje.

Lietuvos dalyvavimą ES Dvynių programoje koordinuojanti Užsienio reikalų ministerija skatina šalies institucijas dar aktyviau įsitraukti į šios programos įgyvendinimą ir naudotis jos teikiamomis bendradarbiavimo bei apsikeitimo patirtimi galimybėmis.

 Nuotraukoje:

6166 – prof. Narimantas Evaldas Samalavičius

Pranešimą paskelbė: Nacionalinis vėžio institutas
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai spaudai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
2015-09-10 10:48
Švietimas ir mokslas, Sveikata, grožis
pasidalinti
atgal