Seimo Pirmininkė Loreta Graužinienė: „Tikiu, kad skaitymas mūsų vaikams ir anūkams yra ir bus didelė vertybė“

Seime vyksta Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos inicijuojama tarptautinė konferencija „Vaikų ir jaunimo skaitymas kaip iššūkis XXI amžiuje: bibliotekos – socialiniams pokyčiams 2015“, skirta Švedijos Karaliaus Karlo XVI Gustavo ir Karalienės Silvijos valstybinio vizito į Lietuvą proga.

Sveikindama renginio dalyvius Seimo Pirmininkė Loreta Graužinienė pažymėjo, kad informacinių technologijų amžiuje vaikų ir paauglių skaitymas tampa dideliu iššūkiu kiekvienai visuomenei. Parlamento vadovė pabrėžė palaikanti visas idėjas, kurios skatina vaikus skaityti.

„Knyga gali padėti vaikui užaugti, jeigu ji bus pasiūlyta tinkamu metu ir tinkamoje vietoje. Galbūt reikėtų peržiūrėti ir mokymo programas, lanksčiau žiūrėti į privalomąjį skaitymą, nes šiuolaikinio ugdymo specialistai pabrėžia kiekvieno vaiko unikalumą ir būtinybę jį skatinti“, – sakė L. Graužinienė.

Švedijos Karaliene Silvija renginio dalyviams kalbėjo apie vertimų svarbą skatinant demokratijos vystymuisi pasaulyje: „Visuomenei reikalingas ne tik ekonominis augimas, bet ir demokratijos vystymasis. Tam reikalinga laisva kultūra ir laisvi kultūros vykdytojai. Vertėjai, leidėjai, iliustruotojai, bibliotekos atlieka svarbų vaidmenį suteikiant vaikams prieigą prie literatūros. Kaip atrodys ateities pasaulis priklauso nuo to, kokią vaizduotės jėgą turės tie, kurie dabar mokosi skaityti.“

Pasak renginio organizatorių – Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos atstovų, Švedija garsėja ypatingu dėmesiu vaikų literatūrai – jos puoselėjimu, recepcija, sklaida, kultūriniais mainais. Lietuvoje dėmesys vaikų literatūrai taip pat stiprėja, o į Švediją neretai žvelgiama kaip į pavyzdį – daugėja švedų autorių knygų vertimų į lietuvių kalbą, domimasi svečioje šalyje vykdomomis skaitymo skatinimo programomis bei literatūrinėmis premijomis, bendradarbiaujama su Švedijos vaikų literatūros tyrinėtojais, leidėjais. Ši konferencija skirta ir pažymėti valstybinį vizitą, ir užmegzti glaudesnius ryšius, taip pat pasidalinti patirtimis, pasiekimais, idėjomis su Lietuvos bei Švedijos vaikų literatūros specialistais, bibliotekininkais, dėstytojais, mokytojais, leidėjais, vertėjais bei rašytojais.

                                  

Pranešimą paskelbė: Lietuvos Respublikos Seimo kanceliarija
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai spaudai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
2015-10-08 11:23
Švietimas ir mokslas, Politika
pasidalinti
atgal