Užduotis švietimui: žingsnis nuo stebėtojo prie kūrėjo

„Šiuolaikinio inžinieriaus darbas yra kūrybinis darbas. Rutininį darbą, tokį, kaip serijinio varžtelio gamyba, gali padaryti ir mašina, automatas. O kuriant naują gaminį į jį reikia įdėti ir daug „proto“, – sako Vilniaus Gedimino technikos universiteto (VGTU) edukacinių projektų koordinatorius Henrikas Mykolaitis. Inžinieriaus kūrybinio darbo subtilybes VGTU atstovai atskleis jau šį savaitgalį, lapkričio 6–7 d. LITEXPO rūmuose vyksiančios parodos „Mokykla 2015“ metu.

Naujo gaminio kūrimas, anot H. Mykolaičio, visų pirma prasideda nuo žinių rinkimo: reikia suvokti rinkos tendencijas, vartotojų poreikius, nuspėti, ką kuria konkurentai. Po to pagal dizaino principus kuriamas gaminio skaitmeninis modelis, iš jo – realus prototipas, kuris visapusiškai išbandomas ir taip pasirengiama gamybai. Mokiniai, atvykę į Naujų gaminių laboratoriją, galės praktiškai susipažinti su esminiais naujo gaminio kūrimo etapais – virtualiu modeliavimu ir prototipo gamyba.

„Čia nereikės pasyviai žiūrėti – Naujų gaminių laboratorijoje mokiniai patys sės prie kompiuterių, jungs „Autodesk 123D“ skaitmeninio modeliavimo programą, kurs savo gaminių modelius ir, galų gale, 3D spausdintuvo pagalba realizuos savo kūrinius“, – pasakoja H. Mykolaitis. Jis yra tvirtai įsitikinęs, kad jaunuolių pažintis su inžinerija neturi vykti tik klausant, stebint, žiūrint – viskas turi būti pažįstama, atrandama, suprantama per praktinę veiklą. 

Paklaustas, kodėl svarbu mokinius supažindinti su tokia sritimi, kaip inžinerija, VGTU edukacinių projektų koordinatorius pabrėžė jos vertę: „Inžinerijos produktai supa mus visą gyvenimą, nuo jų priklauso mūsų gyvenimo kokybė ir pažanga. Kita vertus, inžinerinė veikla yra vienas iš faktorių, lemiančių šalies pramonės ir viso ūkio efektyvumą, ir, galiausia, socialinę gerovę“. 

Jis akcentavo ir gyvybišką būtinumą Lietuvoje kelti realių inovacijų kultūrą, skatinti jų paklausą ir pasiūlą, o tai padaryti gali inžinieriai-kūrėjai. „Lietuvos pramonei būtini ne tik vykdytojai, kokybiškai realizuojantys kitų sukurtus gaminius, bet ir kūrėjai – šiuolaikines technologijas išmanančių specialistų komandos, gebančios greitai sukurti bei pagaminti naujus gaminius, juos parduoti už gerą kainą ir pačios užsidirbti“, – teigia didesnę nei 10 metų vadovaujamo darbo patirtį inžinerijos pramonėje sukaupęs H. Mykolaitis.

Jo nuomone, kad užaugtų geras inžinierius-kūrėjas, būtina jį lavinti ir skatinti veikti nuo mažų dienų. „Naujovės domina mokinius, jiems smalsu prie jų atsiradimo, kūrimo prisiliesti patiems. Tai įsitikinome praktiškai – jaunuoliai žingeidūs ir veiklūs, reikia tik laiku paskatinti juos pasirinkti inžinieriaus-kūrėjo kelią ir sukurti aplinką, būtiną jų profesiniam augimui. Tai yra būtina visų mūsų ateičiai“, – sako VGTU atstovas.

Pranešimą paskelbė: Vilniaus Gedimino technikos universitetas
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai spaudai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
2015-11-04 13:50
Švietimas ir mokslas, Pramonė, gamyba
pasidalinti
atgal