Jaunieji socialdemokratai kviečia į neįgaliųjų ir sveikųjų šaudymo iš lanko varžybas „Kitas aukštis – vienas tikslas“

Gegužės 29 d. 10 val. Lietuvos socialdemokratinio jaunimo sąjunga drauge su bičiuliais (Lankininkų sporto klubu), rėmėjais (Baltijos ugdymo centru ir „Šveiko barža“), partneriais – Modesta Petrauskaite ir Tomu Kučinsku kviečia į šaudymo iš lanko varžybas „Kitas aukštis“.

Renginyje, vyksiančiame Vilniuje, M. K. Čiurlionio g. 112, šalia stadiono „Vingis“,  susirungs dvi komandos – neįgaliųjų bei sveikųjų. Varžybose fizinių negalių neturinčių asmenų komandos į taikinius šaudys tokiame pačiame lygyje kaip ir neįgalieji – sėdėdami. Varžybomis siekiama paneigti neigiamą visuomenės nuomonę, jog fizinių negalių turintys žmonės yra nevisaverčiai.

Kasdieninėje žiniasklaidoje matyti antraštės: „Valdžia nepadarė to, valdžia neužtikrino ano, pinigų nėra“… Tačiau renginio iniciatorė Sondra Jendovickaite-Krasovska teigia: „Viskas priklauso nuo mūsų pačių. Jungtinių Tautų Neįgaliųjų teisių konvencijos Lietuvai pateiktose išvadose matyti, kad mūsų šalis dar turi pasitempti įgyvendinat Konvencijos nuostatas. Tačiau Lietuvos socialdemokratinio jaunimo sąjungos nariai yra jauni ir ambicingi žmonės, kurie laužys stereotipus ir parodys visuomenei, kad tik bendradarbiavimo ir bendravimo dėka galima keisti aplinką bei visuomenės požiūrį į negalią.“

„Kasdien gatvėje jaučiu smalsius žvilgsnius: „Kaip ji juda, kur jos lydintysis? Kodėl ji ne namie? Kas jai nutiko? Kaip gaila, vargšelė, kokia nuskriausta likimo…“ Bet žmonės, kurie lieka už nugaros, nedrįsta prieiti ir paklausti. O aš galiu papasakoti viską, atsakyti į klausimus, Tačiau... niekas neprieina ir neklausia“, – teigia judėjimo negalią turinti Anželika.

Lietuva, 2010 metais ratifikavusi Neįgaliųjų teisių konvenciją, rodos, psichologiškai negeba pripažinti, jog neįgalieji nėra visuomenės atskirtoji grupė. Panevėžio rajono savivaldybės tarybos narė Modesta Petrauskaitė, dažnai visuomeninėje veikloje susidurdama su neįgaliųjų visuomeninėmis organizacijomis, teigia: „Negalią turinčių žmonių integracija – ne tik jų ar organziacijų, bet ir bendras visuomenės uždavinys. Lietuvoje yra daugybė teisės aktų vienaip ar kitaip reglamentuojančių neįgaliųjų teises ir pareigas. Nors neįgaliesiems skirta infrastruktūra pagerėjo, tačiau to neužtenka, kad situacija pasikeistų. Būtinas kompleksinis požiūris, keičiant ir visuomenės – mūsų požiūrį į neįgaliuosius.“

„Mes galime tapti infrastruktūros dalimi, reikia tik išdrįsti paklausti, kuo galiu tau padėti?“ – antrina S. Jendovickaitė-Krasovska.

„Visuomeniniame gyvenime dalyvauja tik maža dalis neįgaliųjų. Todėl šio renginio esminė žinutė skirta ne tik neįgaliesiems, bet ir mums – sveikiems. Visi žmonės išgyvena tuos pačius jausmus, sprendžia tas pačias dilemas… Mes patys turime ne tik keistis ir keisti savo požiūrį, kad neišskirtume neįgaliųjų iš Lietuvos visuomenės“, – apie renginį pasakoja M. Petrauskaitė.

„Mes, judėjimo negalią turintys žmonės, niekuo nesiskiriame nuo Jūsų, sveikųjų. Mes kuriame šeimas, mokomės, keliaujame, užmezgame naujas pažintis ir mėgaujamės gyvenimo malonumais. Taip, turiu judėjimo negalią, bet branginu tai, kad galiu kvėpuoti, užuosti, pajausti, lytėti. O Jūs tai branginate? Ar bent kartą susimąstėte, kokia būtų Jūsų kasdienybė be vieno iš pojūčių?“, – klausė judėjimo negalią turinti viena iš varžybų organizatorių Anželika.

Organizatoriai kviečia stebėti varžybas visus piliečius. Renginio partneriai pertraukos metu leis žiūrovams išbandyti savo rankos taiklumą šaudant iš lanko.

Modesta Petrauskaitė

 LR Seimo nario Domo Petrulio padėjėja - sekretorė

Tel. (8 4) 558 2935, mob. 8 698 23 565

El. p.: modesta.petrauskaite@gmail.com

Pranešimą paskelbė: Lietuvos socialdemokratų partija
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai spaudai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
2016-05-24 12:57
Sportas, Socialinė sauga
pasidalinti
atgal