Stabdomas elektronikos platintojų asociacijai išduotos licencijos galiojimas

Aplinkos apsaugos agentūra praneša, kad stabdomas elektronikos platintojų asociacijos „EEPA“ licencijos galiojimas.

Apie galimą licencijos stabdymą „EEPA“ buvo informuota š. m. kovo 14 d., kai Aplinkos apsaugos agentūra ją įspėjo dėl licencijuojamos veiklos sąlygų nesilaikymo. Agentūra nustatė, kad ši asociacija neįvykdė 2014 m. gamintojams ir importuotojams Vyriausybės nustatytų elektros ir elektroninės įrangos atliekų tvarkymo užduočių. Pažeidimai turėjo būti pašalinti iki š. m. liepos 1 d., tačiau „EEPA“ iki šiol nepateikė jokių pažeidimų pašalinimą patvirtinančių dokumentų.

„Kai tik aplinkosaugininkai imasi griebti už kupros nesąžiningus atliekų tvarkytojus ir jų asociacijas, viešojoje erdvėje pasipila kaltinimų lavina, neva aukščiausi Aplinkos ministerijos pareigūnai proteguoja vieną ar kitą gamintojų ir (ar) importuotojų asociaciją. Tačiau argi galima kaltinti pareigūnus už tai, kad jie atliekų tvarkymo sektoriuje nustato pažeidimus? Dar kartą pasikartosime, kad įstatymo reikalavimai visiems vienodi, todėl Aplinkos ministerijai pavadžios Aplinkos apsaugos agentūros funkcija yra užtikrinti, kad tų reikalavimų būtų laikomasi“, – sako aplinkos viceministras Algirdas Genevičius.

Sustabdžius licenciją „EEPA“ dar turi galimybę iki š. m. rugsėjo 1 d. ištaisyti pažeidimus ir pateikti tai patvirtinančius dokumentus. Jei šie reikalavimai įvykdyti nebus, Aplinkos apsaugos agentūra panaikins dvi asociacijos „EEPA“ turimas elektros ir elektroninės įrangos atliekų tvarkymo organizavimo licencijas.

Agentūros duomenimis, 2014 m. „EEPA“ nesutvarkė beveik 3 tūkst. tonų atliekų, o valstybei padaryta žala siekia daugiau nei vieną milijoną eurų. Taip pat nustatyta, kad asociacija sistemingai nevykdo atliekų tvarkymo užduočių ir preliminariai per 2011–2015 metus nesutvarkė 15,4 tūkst. tonų elektros ir elektroninės įrangos atliekų ir padarė žalos valstybei už beveik 5 milijonus eurų.

Pranešimą paskelbė: LR aplinkos ministerija
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai spaudai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
2016-07-05 14:13
Gamta, aplinkosauga
pasidalinti
atgal