Seime – Lietuvos klasikinio vitražo meistrų darbų paroda „Legendos“

Renginio tipas: Renginys
Renginio data: Ketvirtadienis, 2017 m. vasario 2 d.
Renginio pradžia: 14:00
Renginio vieta: Seimo II rūmų parodų galerija

Vasario 2 d., ketvirtadienį, 14 val. Seimo II rūmų parodų galerijoje bus pristatyta naujų, niekur neeksponuotų Lietuvos klasikinio vitražo meistrų darbų paroda „Legendos“. Parodą atvers Švietimo ir mokslo komiteto pirmininkas Eugenijus Jovaiša, atidarymo renginyje dalyvaus parodos autoriai, koncertuos menininkė Grytė Pintukaitė.

„Parodoje „Legendos“ – vienuolika vitražo ir stiklo autorių ir trylika eksponuojamų jų kūrinių, turinčių daug magijos, paslapties ir simbolikos, kuri glūdi stiklo gilumoje ir jo atspindėjimuose. Paroda įdomi darbų atlikimo technikomis, meistriškumu. Įdomi pasirinkta parodos tematika, apipinta legendomis, kurias jau žinome ar dar tik sužinosime“, – sako parodos kuratorius Nerijus Baublys.

Menininkas N. Baublys taip apibūdina parodoje eksponuojamus kūrinius:

Kazimiero Morkūno darbas „Prisikėlimas“ – turbūt vienas paskutiniųjų jo gyvenimo darbų. Lyg turėdamas nežemišką nuojautą maestro sukūrė būtent šį darbą ir davė jam tokį pavadinimą. Tai išties simboliška. Lietuvos vitražo padangėje K. Morkūnas buvo ne tik ryški žvaigždė ir mokytojas, bet tapo legenda mums visiems. K. Morkūnas bus pavyzdys ir tiems, kurie mokysis ar tiesiog grožėsis ar bandys surasti iš naujo šio meno pasaulį.

Broniaus Bružo vitražai „Visiškai vienas“ ir „Klajūnas“ sužavės ir nustebins žiūrovą įdomiomis žirgų kompozicijomis. Žirgai lyg iš pasakų pasaulio žvelgia į mus iš spalvotų ir magiškų vitražo kompozicijų.

Žirgų ir pegasų grožio netrūks ir Sigitos Grabliauskaitės planšetėje – vitražo interpretacija „LT istorija... alsavimas savimi“.

Stiklo menininko Artūro Rimkevičiaus darbe „Vilnius“ pamatysime senąjį Vilnių, apipintą legendomis pagal XVII a. A. Makovskio graviūrą.

Rasos Grybaitės darbas paslaptingu ir viliojančiu pavadinimu „Medinė pieta“ sukaustys žiūrovą savo neįtikėtinu kruopštumu ir spalvų žaismu.

Jurgos Uzdilaitės vitražas „Damoklo kardas“ nukels mus į senos legendos pasakojimą apie karalius.

Izabelos Kovalevskajos darbas „Eglė žalčių karalienė“ primins lietuvišką visiems žinomą pasaką.

Nerijaus Baublio vitražas pavadinimu „Šventas Jurgis, drakonas ir karalaitė“ – tai žinoma visoje Europoje legenda apie šventą Jurgį, Anglijos bei Lietuvos globėją. Šv. Jurgio kova su drakonu simbolizuoja kovą su šėtonu ir ištikimybę savo tikėjimui.

Dar vieno legendinio Lietuvos vitražo autoriaus Konstantino Šatūno darbas pristatomas erdvinėje kompozicijoje „Lietuvai“.

Eglės Valiūtės klasikinė vitražinė kompozicija „Iš praeities“ sudomins savo neįtikėtinu spalvų ir linijų žaismu, o žiūrėdami į Vilmos Slavinskaitės-Zujienės darbą „Begalybė“ nusikelsime mintimis į Lietuvos tautosaką, begalines pasakas apie žalčius, karalystes ir simboliką.

Parodą „Legendos“ Seimo II rūmų parodų galerijoje lankytojai gali apžiūrėti iki vasario 28 d. kasdien 8–17 val. Įėjimas laisvas.

Pranešimą paskelbė: LRS kanceliarijos Seimo ryšių su visuomene skyrius
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai spaudai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
2017-01-31 12:42
Kiti pranešimai
Renginio pradžia
2017-02-2, ketvirtadienis14:00
Renginio vieta
Seimo II rūmų parodų galerija
pasidalinti
atgal