Dubravos medelyne - naujos sodmenų auginimo technologijos

VĮ Dubravos eksperimentinėje–mokomojoje miškų urėdijoje š.m. birželio 9 d. 14:00 val. atidaromas pirmasis Lietuvoje naujo tipo modernus miško sodmenų medelynas, sodmenis auginantis konteineriuose su uždara šaknų sistema. Kasmet čia bus galima realizuoti po 5–6 mln. miško sodmenų.

Po 2010 m. rugpjūčio mėnesį Lietuvoje praūžusio škvalo Dubravos urėdijos administruojamoje teritorijoje iškirsti nemenki plotai vėjo nulaužtų ir išverstų medžių. Papildomai gautos pajamos panaudotos efektyviai ir prasmingai - pradėtas kurti modernus, šiuolaikiškas medelynas. Suprojektuotas ir pastatytas 2400 m3 talpos šaldytuvas, sodmenų rūšiavimo patalpos, gamybinis pastatas su inovatyvia konteinerių užpildymo, sėjimo ir plovimo įranga, keturi 1300 m2 ploto šildomi šiltnamiai, lauko auginimo aikštelės, moderni laistymo bei mikroklimato reguliavimo sistema. Dalis lėšų medelyno įkūrimui buvo skiriama iš bendrųjų miško ūkio reikmių fondo. Bendra projekto vertė 3,6 mln. Eur.

Dubravos medelyne įdiegta naujoji sodmenų išauginimo technologija daugelyje Europos, Skandinavijos šalių gan plačiai naudojama. Naudojant šį būdą dvigubai sutrumpinamas sodmenų išauginimo laikas, efektyviau panaudojamos aukštos selekcinės vertės sėklos, sodmenys nepatiria persodinimo streso. Įprastai ketverius metus auginami miško sodmenys išauginami per 2 metus.

Miško sodmenys, išauginti su uždara šaknų sistema, dėl didelių investicijų pradiniame etape yra brangesni už išaugintus atvirame grunte, tačiau planuojant lėšas miško želdymo darbams ilgesniam periodui – iki miško želdinių įskaitymo į mišku apaugusį plotą, padidėjusios išlaidos sodmenims atsiperka. Sodmenims su uždara šaknų sistema nesvarbus dirvos derlingumas, nes medeliai auginami dirbtiniame substrate, jiems išauginti reikalingas mažesnis vandens kiekis. Sodmenis auginant steriliame substrate žymiai sumažėja kenkėjų ir ligų poveikis, mažiau naudojama trąšų bei augalų apsaugos priemonių.

VĮ Dubravos eksperimentinė-mokomoji miškų urėdija pirmam tokio projekto įgyvendinimui Lietuvoje pasirinkta dėl sukauptos ilgalaikės patirties miško sodmenų auginimo srityje, dėl patogios geografinės padėties (beveik pačiame Lietuvos viduryje), taip pat ji turi glaudų ryšį su miškų mokslo ir mokymo institucijomis, su kuriomis ilgus dešimtmečius konsultuojantis buvo tobulinamos sodmenų auginimo technologijos.

Pranešimą paskelbė: VĮ Dubravos eksperimentinė-mokomoji miškų urėdija
2017-06-08 16:53