Gyventojų pasitikėjimas notarais išaugo, jie lyderiai tarp teisinių profesijų

Notariato reformos Lietuvoje 25-metį minintys notarai pelno didžiausią gyventojų pasitikėjimą tarp teisinių profesijų ir institucijų. Tai rodo reprezentatyvi sociologinė apklausa, kurią Lietuvos notarų rūmų užsakymu atliko UAB „Vilmorus“.

Pastebima, kad drauge auga pasitikėjimas policija, advokatūra bei Valstybės saugumo departamentu, kuris šiemet pirmąjį kartą iškopė į ketvirtąją poziciją.

Tendencija, kad žmonės labiausiai pasitiki notarais, gyvuoja jau 12 metų, nuo pat 2005-ųjų, kai buvo atliktas pirmasis toks sociologinis tyrimas.

Anketoje respondentams buvo pateiktas aštuonių teisinių profesijų sąrašas, taip pat Teisingumo ministerija.

Notarais pasitiki 69 proc., o nepasitiki 3 proc. gyventojų. Notarais yra pasitikima visose socialinėse demografinėse grupėse. Palyginti su 2016 metais, pasitikėjimas notarais išaugo 6 procentiniais punktais. Kiek mažiau yra pasitikinčių policininkais, jais pasitiki 65 proc. (nepasitiki 10 proc.) gyventojų. Pasitikėjimas policininkais per metus išaugo 3 proc. punktais. Advokatais pasitiki 46 proc. gyventojų, tai 6 proc. punktais daugiau negu 2016 metais.

Toliau lentelėje seka Valstybės saugumo departamentas ir Specialiųjų tyrimų tarnyba (pasitiki po 37 proc.), Teisingumo ministerija (33 proc.), prokurorai ir teisėjai (po 32 proc.). Lentelės dugne jau dvylika metu laikosi antstoliai, kuriais pasitiki tik 22 proc. respondentų.

Lietuvos notarų rūmų užsakymu UAB „Vilmorus“ 2017 m. spalio 6 – 15 dienomis apklausė 1000-tį Lietuvos gyventojų, kurių amžius 18 metų ir vyresni. Tyrimas vyko 21 mieste ir 26 kaimuose.

Šį savaitgalį Lietuvos notarų rūmai mini notariato reformos 25-ąsias metines. 1992 metų gruodžio 1 dieną įsigaliojo Notariato įstatymas, kuriuo buvo nutraukta sovietinė valstybinio notariato tradicija ir pradėti taikyti lotyniškojo notariato principai. Jais remiantis, notaro funkcijų vykdymą valstybė patikėjo privatiems asmenims, griežtai sureguliavusi notarų skaičių ir statusą, reikalavimus notarams, jų veiklos principus, atlyginimų už notarinius veiksmus dydį, profesinę civilinę atsakomybę.

Pranešimą paskelbė: Lietuvos notarų rūmai
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai spaudai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
2017-12-01 07:00
Teisėsauga, teisėtvarka, Politika
pasidalinti
atgal