Nebankinę finansų rinką Europoje augina kredito linija: kas tai?

„Eurofinas“ duomenimis, 17-oje Europos valstybių praeitais metais atnaujinamasis kreditas sudarė beveik pusę naujų asmeninio vartojimo paskolų ir siekė 104 mlrd. eurų. Į atnaujinamojo kredito paslaugas įeina ir kredito linija – pasaulyje žinoma, tačiau Lietuvoje kol kas sunkiau suprantama paskolos forma. Todėl finansų specialistas paaiškina kredito linijos paskirtį.

Daugelis žmonių susiduria su papildomų finansų poreikiu atsiradus galimybei įsigyti neplanuotą pirkinį, kelionę ar atsiradus nenumatytoms išlaidoms. Šiais laikais galima rinktis iš nemažai finansinių paslaugų tokiems poreikiams patenkinti, todėl nesunku tarp jų pasimesti.

Viena iš alternatyvų tradicinėms vartojimo paskoloms, kai reikalinga sąlyginai nedidelė pinigų suma, yra kredito linija. Tai jau patikrinta praktika pasaulyje, tačiau vis dar pakankamai nauja Lietuvoje. Skaitmeninių finansinių paslaugų įmonės „Credit24“ vadovas Vygintas Domarkas apibūdina tai kaip finansinį įrankį, suteikiantį nuolatinį finansinį rezervą be įprastą vartojimo paskolą lydinčių administracinių procedūrų.

17 Europos šalių finansų asociacijas jungiančios organizacijos „Eurofinas“ 2017 m. rezultatų ataskaita rodo, jog atnaujinamasis kreditas išlieka populiariausiu asmeninių paskolų tipu. Ši kategorija paaugo 6,2 proc. ir pernai sudarė net 48 proc. naujo finansavimo asmeniniam vartojimui. Tarp „Eurofinas“ atstovaujamų įmonių, naujai suteikto atnaujinamojo kredito suma 2017 m. siekė 104 mlrd. eurų.

Kaip ir daugeliui žinomos kreditinės kortelės, į šią kategoriją įeina ir kredito linija.

„Paprastais žodžiais tariant, kredito liniją pavadinčiau kreditinės kortelės ir įprastos vartojimo paskolos hibridu. Tik čia nėra fizinės kortelės ir nereikia kaskart pildyti dokumentų, įprasto imant vartojimo paskolą. Be to, skirtingai nuo vartojimo paskolos, palūkanos mokamos ne nuo suteikto kredito limito, o tik nuo panaudotos kredito dalies. Nenaudojant suteikto rezervo, jis nieko nekainuoja. Iš tikrųjų tai daug moderniau ir patogiau, todėl prognozuojame paklausos augimą ir Lietuvoje“, - teigia V. Domarkas.

Realybėje toks finansinis rezervas dažniausiai naudojamas didesnėms išlaidoms padengti. „Pavyzdžiui, palaipsniui atliekant ilgalaikį būsto remontą sunkiau numatyti tikslų biudžetą, realybė su juo dažnai nevisai sutampa. Arba smulkiems verslininkams nėra lengva tiksliai numatyti planuojamas pajamas, bet reikalingas papildomas kapitalas investicijoms ar kaštams padengti. Tačiau poreikiui esant galima panaudoti ir mažas sumas, kurių trūksta norimiems pirkiniams įsigyti, o vėliau galima grąžinti dalimis arba iš karto. Kredito linija yra skirta tokioms situacijoms – kai galite bet kada panaudoti savo turimą finansinį rezervą ir tik tokią sumą, kuri reikalinga“, – kredito linijos paskirtį aiškina finansų ekspertas.

Pranešimą paskelbė: UAB Headline Agency
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai spaudai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
2018-08-27 15:27
Verslas, ekonomika, finansai, Kiti pranešimai
Prisegti failai
pasidalinti
atgal