Seimo nario L. Stacevičiaus pranešimas: „Garažų bendrijų valdymas ir perspektyvos“

2018 m. gruodžio 10 d. pranešimas žiniasklaidai 

Garažų bendrijų valdymas ir perspektyvos – bene pirmoji diskusija šia tema rengta Seime. Ši diskusija aktuali, nes jos metu buvo išsakyta nemažai problemų kylančių ne tik garažų savininkams ar garažų bendrijų valdymo organams, tačiau ir savivaldybėms. Pastarosios minėjo, kad susiduria su keblumais išieškodamos valstybinės žemės mokesčius iš garažų valdytojų, kurie dažnu atveju nėra įregistravę savo turto, jų paieška apsunkinama, o galutinis rezultatas neretai būna tokio garažo paskelbimas bešeimininkiu. Su panašiomis problemomis, nustatant garažo savininkus, susiduria ir bendrijų pirmininkai.

Kita problema įvardyta diskusijos metu buvo garažų bendrijų apimtis. Dažnu atveju pastarosios yra labai didelės, jungiančios po kelis šimtus bendrijų narių ar į bendriją neįstojusių tokio pobūdžio patalpų savininkų. Dėl šios priežasties tampa sunku priimti sprendimus, kuriuos teisės aktai įpareigoja spręsti visuotinio bendrijos narių susirinkimo metu, nes surinkti tokį žmonių skaičių paprasčiausiai tampa neįmanoma. Pastebima, kad garažų savininkai tampa neaktyvūs. To priežastis yra pakitęs žmonių poreikis, garažai dažnu atveju nebeatitinka šiuolaikinio miestiečio poreikių, todėl dalis jų yra tušti ir apleisti, virsta sandėliais, vis rečiau lankomi savininkų. Šių veiksnių pasekmės – tiek tokio juridinio asmens vadovui, tiek jo nariams – sunku vykdyti įstatymo nustatytas pareigas ir naudotis jiems skirtomis teisėmis.

Diskusijos metu aptartas ir per mažas bendrijos veiklos kontrolės užtikrinimas. Garažų bendrijų nariai įvardijo, kad šiuo metu galiojantys teisės aktai numato keletą alternatyvų, užtikrinančių tokio pobūdžio juridinių asmenų priežiūrą: bendrijos išrinkta revizijos komisiją (ar revizorius), visuotinio bendrijos narių susirinkimo sprendimu, samdant auditorių. Tačiau šie įstatymo įtvirtinti saugikliai, jų nuomone, vienu atveju nepilnai užtikrina objektyvumą, kitu – palieka nesąžiningiems bendrijų pirmininkams, jei tokių pasitaiko, galimybę piktnaudžiauti, nes visuotinį susirinkimą sušaukti yra gana keblu. Manau, kad garažų bendrijų valdymo reglamentavimas svarbu, nes tai yra susiję su asmenų lėšomis, kurios privalo būti racionaliai naudojamos, bei turtu, nes kiekvienas yra suinteresuotas jį kaip įmanoma labiau apsaugoti. Diskusijos metu buvo išskirtos praktikoje pasitaikančios problemos su kuriomis susiduria garažų savininkai dalyvaudami valdymo procese ir pasiūlyta, kaip teisėkūros proceso pagalba jas spręsti, kad garažų valdymas palengvėtų.

Pranešimą paskelbė: Lietuvos Respublikos Seimo kanceliarija
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai spaudai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
2018-12-10 14:47
Politika
pasidalinti
atgal