JavaScript ir toliau išlieka populiariausia programavimo kalba

Viena didžiausių informacinių technologijų (IT) specialistų platformų pasaulyje Stack Overflow apklaususi 100 tūkst. profesioanlų paskelbė, kad JavaScript ir toliau išlieka populiariausia programavimo kalba. 71 proc. specialistų nurodė, kad kasdieniame darbe naudoja šią kalbą.

Antroje vietoje liko HTML programavimo kalba, kurią naudoja 69 proc. specialistų, trečioje – CSS, kurią naudoja 66 proc. specialistų.

Labiausiai per metus išpopuliarėjo „Python“ programavimo kalba, kurią 2018 – taisiais naudojo 37 proc. specialistų. IT bendrovės „Megodata“ vadovas Mindaugas Baranauskas teigia, kad „Python“ programavimo kalba jau netolimoje ateityje taps viena pagrindinių.

„Statistika rodo, kad „Python“ programavimo kalba tampa vis labiau naudojama ir tai susiję su keliais dalykais – šią programavimo kalbą naudoja dirbtinį intelektą kuriantys ir su „Block chain“ technologijomis dirbantys specialistai. Todėl natūralu, kad jos populiarumas ir poreikis stipriai išaugo“, - sako M. Baranauskas.

„Stack Overflow“ statistika skelbia, kad „Python“ populiarumas nuo 2012 iki 2018 metų išaugo net tris kartus.

Apklausa taip pat parodė, kad 79 proc. programuotojai labiausiai mėgsta dirbti naudodami „Rust“ programavimo kalbą, antroje vietoje liko „Kotlin“, trečioje – Python.

„2010 – taisiais metais sukurta programavimo kalba yra labai patogi programuotojams ir ją pradeda naudoti vis daugiau bendrovių. Viena populiariausių pasaulyje interneto naršyklių „Mozilla Firefox“ dirba būtent su šia programavimo kalba, lietuvių pamėgtas „Dropbox“ irgi yra palaikomas „Rust“ technologijos. Ši kalba leidžia daug paprasčiau ir greičiau atlikti įvairius procesus, todėl nenuostabu, kad ji yra tarp labiausiai mėgstamų IT specialistų tarpe“, - sako M. Baranauskas.

Linux ir toliau išlieka populiariausia operacine sistema, kurią naudoja IT specialistai. Net 48 proc. programuotojų naudoja Linux, antroje vietoje liko „Microsoft Windonws“, kurią naudoja 35 proc. specialistų. Vis labiau augantis mobiliųjų įrenginių populiarumas lėmė, kad trečioje vietoje pagal operacinių sistemų naudojimą atsidurė Google sukurta „Android“ sistema.

72 proc. IT specialistų nurodė, kad jie ypač džiaugiasi dirbtinio intelekto technologijų plėtra.

„Nemanau, kad programavimas ir įvairių sistemų kūrimas yra įmanomas be dirbtinio intelekto. Tai bus svarbus specialistų pagalbininkas priimant svarbius sprendimus bei automatizuojant didelę dalį procesų. Tai nereiškia, kad dirbtinis intelektas atims darbo vietas, tai reiškia, kad programuotojai galės darbą atlikti daug efektyviau. Ir ši apklausa rodo, kad IT specialistai kaip tik ir laukia tokių naujovių, ir tik labai retas pergyvena, kad ateityje gali likti be darbo“, - sako M. Baranauskas.

Pranešimą paskelbė: UAB "Venipak Lietuva"
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai spaudai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
2019-02-02 11:34
Švietimas ir mokslas, ITT
pasidalinti
atgal