LSDDP pirmininkas G. Kirkilas: Reikia pradėti diskusiją, nes esame visuomeninėje aklavietėje

Vasario 13 d. Lietuvos Respublikos Seime vyko Lietuvos socialdemokratų darbo (LSDD) frakcijos nario, Seimo Pirmininko pavaduotojo Gedimino Kirkilo ir Skaidrumo sistemos koncepcijos autoriaus LSDDP Tarybos nario, LSDDP Nacionalinio saugumo komiteto pirmininko, mokslų dr. Algimanto Matulevičiaus spaudos konferencija: „Skaidrumo sistema – valstybės institucijoms ir verslui“.

LSDDP pirmininko G. Kirkilo teigimu, nors egzistuoja įvairios institucijos, kurios yra atsakingos už kovą su šešėline ekonomika ir korupcija, tačiau trūksta sisteminio požiūrio į šią problemą, todėl LSDDP Nacionalinio saugumo komiteto parengta Skaidrumo koncepcija yra labai svarbi.

„Skandinavijos šalyse vyrauja kitoks požiūris, susiformavę kitokios bendravimo tradicijos. Lietuvoje, pavyzdžiui, nediskutuojama, ką darys kandidatai į prezidentus po Brexit‘o, nors tai yra tiesioginė Prezidento funkcija. Vietoje to, gilinamasi į asmeninę praeitį. Turime baigti asmeniškumus ir pradėti diskusiją apie esminius dalykus: skaidrumą, bazines pajamas, pramonės revoliuciją. Turime suprasti, kad galima geriau ir išmintingiau tvarkyti visų mūsų bendrus reikalus ir išmokti tai daryti skaidriai. “, –  sako G. Kirkilas.

Skaidrumo sistemos koncepcija, anot jos autoriaus A. Matulevičiaus, yra besivystantis, dinamiškas, pozityvus ir švietėjiškas mūsų pačių kuriamas projektas. Pati koncepcija toliau dirbant įvairioms socialinėms grupėms padės sukurti Skaidrumo sistemos kodeksą, kuris taps baziniu dokumentu įteisinančiu principus, reguliuojančius santykius tarp įvairių socialinių grupių ir politikų, o taip pat apibrėš naujus kriterijus tiems, kuriems visuomenė suteikia teisę kalbėti jos vardu, pirmiausia tai politikams ir žiniasklaidos atstovams.

„Mūsų socialiniai santykiai privalo būti vieši, o viešumas turi būti skaidrus. Kiekvienas norintis gauti teisių pirmiausia privalo prisiimti ir atsakomybę, nes teisės be atsakomybės tai chaosas visuomeniniame gyvenime. Atėjo laikas kelti didesnius skaidrumo, švarios reputacijos reikalavimus ir politikams, ir žiniasklaidos atstovams, nes šių profesijų atstovai tampa atsakingi už visuomenės ir mūsų valstybės ateities formavimą, jie formuoja viešąją nuomonę ir mūsų požiūrį“, – sako koncepcijos autorius.

Koncepcija dalinai šiuos kriterijus aptaria ir numato eigą, kaip toliau elgtis ruošiant teisines bei savivaldos, verslo ar kitų asocijuotų struktūrų iniciatyvas šia kryptimi. Pasak G. Kirkilo, tai tik pirmasis viešas koncepcijos pristatymas. Planuojamos platesnės diskusijos ir konferencijos šia tema.

„Mažai įsiklausėme į Popiežių, kuris savo vizito Lietuvoje metu pasakė: „Venkime patyčių kultūros“. Tai kas vyksta dabar prasidėjusioje rinkimų kampanijoje yra būtent patyčių išvešėjimas. Reikia pradėti diskusiją, nes esame visuomeninėje aklavietėje. Skaidrumo koncepcija bando pakeisti mūsų santykius, be socialinio pasitikėjimo vieni kitais nieko nepadarysime. Šiandienos spaudos konferencija – tai tik pirmas viešas pateikimas. Apie tai turėsime kalbėti daug ir įvairiuose formatuose. Vienas iš numatomų darbų – plati  visuomenės švietimo programa apie skaidrumo, skaidraus viešumo naudą ir bendruomeniškumą. LSDDP nariai kaip tik tame ir mato naujos tikrai žmogiškos socialdemokratijos ateitį.“, – sako G. Kirkilas.

Pranešimą paskelbė: Seimo Lietuvos socialdemokratų darbo frakcija
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai spaudai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
2019-02-13 12:11
Politika
pasidalinti
atgal