Seime bus atverta V. Aleksandravičiaus grafikos darbų paroda

Kovo 10 d., sekmadienį, 13 val. Seimo III rūmų konferencijų salėje bus pristatyta menininko Vytauto Aleksandravičiaus grafikos darbų paroda „Tau, Lietuva“, kuri eksponuojama kovo 8 – 22 d. Seimo III rūmų parodų galerijoje. Parodos iniciatorius – Seimo narys Lauras Stacevičius.

Parodoje eksponuojami menininko grafikos darbai, kuriuose vaizduojama Tėvynė, jos gamtos grožis, simboliai. Darbai iliustruoti menininko eilėmis, kurios apgaubia supratimu, kad nėra žmoguje tuštumos, kurią gali užpildyti amžina tamsa.

Parodos lankytojai galės išvysti menininko grafikos darbus, paskaityti jo eiles ir susipažinti su keliomis akimirkomis iš jo gyvenimo.

Poetas Robertas Keturakis apie Vytautą Aleksandravičių yra sakęs ,,...atverdamas sau dailininko ir poeto Vytauto Aleksandravičiaus poezijos pasaulį pagalvojau, kad jis pasakytų taip pat – vienas menas padeda kitam“.

Vytautas Aleksandravičius gimė 1932 m. lapkričio 17 d. Karklėnuose, Kelmės rajone. Motina, kilusi iš Motiejaus Valančiaus giminės, mirė kai Vytautui buvo 10 mėnesių ir berniuką augino teta Kražiuose. Karo metais miestelyje kilo didelis gaisras ir visas tetos turtas sudegė. Ją su Vytautu priėmė draugė Užventyje ir čia jis baigė vidurinę mokyklą. Vėliau mokėsi Telšių gimnazijoje ir Šiaulių pedagoginiame institute įgijo fizikos mokytojo diplomą. Jau dirbdamas baigė Kauno politechnikos instituto vakarinį skyrių taikomosios matematikos specialybę.

Visą gyvenimą Vytautas dirbo įvairiose vidurinėse mokyklose.

V. Aleksandravičius iš prigimties buvo menininkas. Nebaigęs jokių dailės studijų, jis nutapė apie 600 – 700 kūrinių. Pirmieji paveikslai su Luokės ir Užvenčio bažnyčių vaizdais buvo atrinkti parodai Maskvoje. Nebūdamas Dailininkų sąjungos nariu jų pristatyti savo vardu negalėjo, todėl pasirašė Urbonavičiumi ir Gražėnu. Parodoje paveikslus nupirko prancūzų muziejus. Vytauto kūrinių yra Toronto ir Čikagos muziejuose, bet daugiausiai – privačiose kolekcijose.

Jis iliustravo keliasdešimt knygų.

Satyros ir humoro žurnale „Šluota“ buvo visas puslapis jo pieštų karikatūrų, kuriuose išjuokė Labūnavos kolūkio alkoholikus. Jo piešiniai buvo spausdinti ir laikraštyje „Tremtis“.

Didžiausias Vytauto Aleksandravičiaus palikimas – patriotinės ir giliai prasmingos proginės atvirutės.

Jis sukūrė eskizus ne vienam antkapiniam paminklui, iš kurių savo grožiu išsiskiria skirtas mylimai žmonai Danutei.

Dėl savo veiklos buvo suimtas sovietinio KGB, žiauriai tardomas Lukiškių kalėjime ir tik atsitiktinumo dėka jam pasisekė iš ten pabėgti.

Vytautas buvo poetas, paliko 11 užrašų knygučių su eilėraščiais ir daug prasmingų pasveikinimo atviručių. Jo eilėraščiai atspausdinti Vašingtono ir Čikagos lietuvių spaudoje.

Pedagogas, menininkas, poetas Vytautas buvo ir visuomenininkas. Aktyviai dalyvavo Kauno žemaičių bendrijos veikloje, dainavo ir grojo lūpine armonikėle žemaičių ansamblyje, buvo Vytautų klubo ir Kauno pilietinės bendruomenės „Dainava“ narys.

V. Aleksandravičius buvo didelis Lietuvos patriotas, tai atsispindėjo visuomeninėje veikloje, eilėraščiuose, proginėse atvirutėse.

Mirė 2018 m. birželio 5 d., palaidotas Kauno Eigulių kapinėse šalia savo mylimos žmonos.

 

Pranešimą paskelbė: Lietuvos Respublikos Seimas
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai spaudai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
2019-03-06 11:02
Kultūra
pasidalinti
atgal