Seimo LSDD frakcijos narės I. Šiaulienės pranešimas: „Lyčių lygybės moksle klausimas BASNET pastangomis neliko už uždarų durų“

2019 m. kovo 18 d. pranešimas žiniasklaidai

Kovo 18 d. Seimo Pirmininko pavaduotoja, Lietuvos socialdemokratų darbo (LSDD) frakcijos narė Irena Šiaulienė pasveikino Seime vykusios konferencijos „Lyčių lygybė tiksliuosiuose moksluose, aukštosiose technologijose ir inovacijose: progresas ir iššūkiai“ dalyvius ir savo veiklos dešimtmetį minintį BASNET forumą.

„Esu dėkinga Baltijos šalių tiksliųjų mokslų mokslininkių asociacijos BASNET forumui už dešimties metų darbą lyčių lygybės srityje, skatinant visuomenę pažinti problematiką, suvokti lyčių lygybės svarbą ir ieškoti sprendimų, kaip tą lygybę skatinti. Per dešimtmetį jūsų forumas stengėsi, kad lyčių lygybės klausimai neliktų kalbomis už uždarų durų“, – kalbėjo Seimo Pirmininko pavaduotoja I. Šiaulienė.

Pasak parlamentarės, 2008 m. Lietuvos švietimo ir mokslo ministro įsakymu buvo priimta Moterų ir vyrų lygių galimybių moksle strategija. Tai pasiekus, BASNET forumo įpareigota jo vadovė Dalia Šatkauskienė iškėlė iniciatyvą, kad lyčių lygybės klausimas būtų plėtojamas, o jo tikslai įgyvendinami ir regioniniu lygiu.

„Į mane kreiptasi kaip į Baltijos Asamblėjos Lietuvos delegacijos narę. BASNET forumo vadovės strategija buvo tikslinga ir kryptinga, nes niekas kitas negalėtų problemos sprendimo iškelti į politinį parlamentinį lygį, ir paskatinti Baltijos šalių parlamentarus priimti reikiamus dokumentus, koordinuoti veiksmus, šalinant lyčių disproporciją moksle. Tačiau nuo idėjos iki jos įgyvendinimo yra gana ilgas kelias. Pirmas laiškas mane pasiekė 2012 m. Tuomet remdamiesi Šiaurės šalių patirtimi inicijavome rezoliucijos priėmimą“, – prisiminė I. Šiaulienė.

Anot parlamentarės I. Šiaulienės, Baltijos Asamblėjoje ji kartu su kolege mokslininke Giedre Purvaneckiene iškėlė rezoliucijos idėją.

„Kalbant apie lyčių lygybės klausimą Lietuva buvo pasižymėjusi, kaip pirmoji, priėmusi lyčių lygybės įstatymą, tad tikėjomės, kad mūsų motyvai bus išgirsti ir to pakaks idėjai įgyvendinti. Deja, tokia rezoliucija, kokia buvo paruošta, Asamblėjoje priimta nebuvo, teko apsiriboti kuklesne apimtimi. Pirmoji Baltijos Asamblėjos rezoliucija, kurioje buvo atkreiptas dėmesys į lyčių lygybės klausimą, buvo priimta 2013 metais – po kreipimosi buvo praėję metai. Joje kalbama apie Baltijos valstybių mokslinių interesų derinimą, susijusį su inovacijų potencialu. Rezoliucija nubrėžtos kryptys Vyriausybėms susitarti dėl bendros kompetencijos ir tolimesnės veiklos, sustiprinti ir skatinti bendradarbiavimą tarp universitetų, mokslinių tyrimų institutų, be kita ko, remti lyčių lygybės politiką mokslo ir mokslo tyrimų srityse. Šiame kontekste pavyko įterpti išganingus žodžius. Manau, kad plėtojant šitą klausimą, net sėkmingai dirbant BASNET forumui, jis yra neatsiejamas nuo mūsų mokslinio bendradarbiavimo potencialo tarp Baltijos šalių“, – kalbėjo LSDD frakcijos narė I. Šiaulienė.

Pranešimą paskelbė: Lietuvos Respublikos Seimo kanceliarija
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai spaudai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
2019-03-18 16:27
Politika
pasidalinti
atgal