Seimo Priklausomybių prevencijos komisijai pristatyti svarbiausi alkoholio vartojimo sąlygojamos žalos Lietuvoje rezultatai

2019 m. gegužės 10 d. pranešimas žiniasklaidai 

 

2019 m. gegužės 8 d. Komisijos posėdyje Lietuvos sveikatos mokslų universiteto Sveikatos tyrimų instituto vadovas Mindaugas Štelemėkas ir Vytauto Didžiojo universiteto profesorė Ilona Tamutienė pristatė 2018 m. mokslininkų grupės atlikto tyrimo „Alkoholio vartojimo sąlygojamos žalos Lietuvoje skaičiavimo metodika ir žalos įvertinimas 2015 m. ir 2016 m.“ svarbiausius rezultatus.

Tyrėjai pasakojo, kad siekiant įvertinti alkoholio žalą buvo analizuotas platus su alkoholio vartojimu susijusių duomenų masyvas: Higienos instituto, Lietuvos statistikos departamento, Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos, Neįgalumo ir darbingumo nustatymo tarnybos, Informatikos ir ryšių departamento, policijos, teismų, Kalėjimų departamento duomenys.

Iš viso tyrime vertinta 51 liga, sveikatos būklė ar jų grupė, kurios visiškai ar iš dalies siejamos su alkoholio vartojimu.

Svarbiausi rezultatai atskleidė, kad alkoholio vartojimo sąlygotų mirčių tarp 15 metų ir vyresnių gyventojų Lietuvoje dalis nuo visų mirčių sudarė 7,59 ir 7,57 proc., atitinkamai 2015 m. ir 2016 m., o alkoholio sąlygojama dalis nuo visų sirgusių skaičiaus buvo 11,20 proc. ir 11,14 proc.

Tyrimo metu vertintos dažniausios nusikalstamos veikos, kurių padarymu įtariami (kaltinami) neblaivūs asmenys, pavyzdžiui, nužudymo atvejais (BK 129–131 str.), neblaivių dalis sudaro daugiau negu 50 proc. visų atvejų.

Apie 11 proc. visų eismo įvykių Lietuvoje, kuriuose buvo sužeisti ar žuvo žmonės, įvyko dėl neblaivių vairuotojų kaltės.

Tyrimo metu milijonais eurų įvertinta ir alkoholio vartojimo sukeliama ekonominė našta Lietuvai, kuri, tyrėjų skaičiavimais, 2015 m. sudarė 320 620 496 mln. eurų, 2016 m. – 325 343 890 mln. eurų.

Komisijos posėdyje dalyvavusi profesorė I. Tamutienė pristatė savo tyrimo dalį, apimančią alkoholio žalos kitiems, nei geriantysis (AŽK), Lietuvoje rezultatus. AŽK analizuota remiantis oficialių institucijų pateiktais duomenimis.

Tai žala, paliečianti kitus, su geriančiuoju susietus asmenis, pavyzdžiui, girto vairuotojo sukeltoje autoavarijoje gali žūti kiti vairuotojai, keleiviai ar pėstieji; vaikai gali būti palikti be priežiūros, kol tėvai ,,švenčia“, ar vaikai, girtų tėvų „drausminami“ iki sužalojimų ar net nužudymų; maža verslo įmonė dėl neblaivių darbuotojų mažesnio darbingumo, pravaikštų ir kitų problemų gali patirti nuostolių bei galiausiai bankrutuoti; nėščia moteris ,,nekaltai“ retkarčiais pavartojanti alkoholio gali sužaloti savo vaiką dar esantį įsčiose; dėl kitų girtavimų naktį prarandamas poilsis ir kt.

Mokslininkė akcentavo, kad šią problemą tyrėjai pradėjo tirti vos prieš penkerius metus.

Lietuvoje atlikti tyrimai dėl AŽK atskleidė, kad:

Lietuvoje viename iš dešimties namų ūkių gyvenama kartu su alkoholio vartojimo problemų turinčiu žmogumi. Šiose šeimose AŽK siekia net 94 proc. Piktnaudžiaujančio alkoholiu artimieji patiria dar didesnę stigmą ir atskirtį nei pats geriantysis, ir tai sumenkina problemos išsprendimo tikimybę.

Ištyrus tėvų alkoholio vartojimo vaidmenį vaikų nepriežiūrai ir smurtui, remiantis Kauno miesto Vaiko teisių apsaugos skyriaus saugomų socialinės rizikos šeimų bylų analize, nustatyta, kad piktnaudžiavimas alkoholiu ― viena esminių priežasčių, susijusių su vaikų nepriežiūra ir smurtu. Pažymėtina, kad skaičiuojant visas rizikos šeimas, net 85,7 proc. šeimų bent vienas šeimos narys yra probleminis alkoholio vartotojas.

Profesorė pasisakymo pabaigoje akcentavo, kad AŽK yra itin didelė, aktuali ir spręstina problema, taip pat ši, su alkoholiu susieta socialinės žalos forma, turėtų būti įtraukta ne tik į alkoholio žalos vertinimų metodiką, bet ir į Alkoholio kontrolės įstatymą ir žalos stebėseną.

Komisijos nariai aktyviai diskutavo posėdyje svarstyta tema, Komisija planuoja tęsti šio klausimo svarstymą dėl teisinio reglamentavimo tobulinimo poreikio šioje srityje.

Tyrimas parengtas įgyvendinant 2017 m. Valstybinio visuomenės sveikatos stiprinimo fondo 1 prioriteto „Alkoholio vartojimo prevencija“ veiklos 1.3. „Moksliniai tyrimai“ priemonės 1.3.1. „Alkoholio vartojimo sąlygojamos žalos Lietuvoje skaičiavimo metodikos“ projektą „Alkoholio vartojimo sąlygojamas žalos Lietuvoje skaičiavimo metodikos parengimas ir žalos įvertinimas 2015 m. ir 2016 m.“, finansavimo sutartį Nr. S-320/PRM17-171.

Komisijos pirmininkė Laimutė Matkevičienė, tel. (8 5) 239 6684

 

Parengė

Seimo kanceliarijos patarėja

Erika Mikalajūnienė, tel. (8 5) 239 6815, e. p. erika.mikalajuniene@lrs.lt

 

Pranešimą paskelbė: Lietuvos Respublikos Seimo kanceliarija
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai spaudai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
2019-05-10 07:39
Sveikata, grožis, Politika
pasidalinti
atgal