Konferencijoje bus aptartos geoterminės energijos panaudojimo galimybės

Birželio 3 d., pirmadienį, 10 val. Konstitucijos salėje (Seimo I r.) vyks konferencija „Geotermija Lietuvai”.

Konferencijos tikslas – supažindinti visuomenę su geoterminės energijos panaudojimo galimybėmis, pateikti jau egzistuojančius pavyzdžius, nustatyti geoterminės energijos panaudojimo Lietuvoje plėtros gaires. Konferencijos pabaigoje numatoma priimti rezoliuciją

Konferencijoje bus nagrinėjamos šios temos: giluminės geotermijos geologinės prielaidos Lietuvoje; seklioji geotermija su šilumos akumuliacija – žemės šilumos siurblių panaudojimas individualių namų, daugiabučių ir verslo pastatų šildymui; geoterminis vanduo sveikatinimui bei akvakultūros plėtrai; geoterminių įrenginių įrengimo tvarka (teisiniai klausimai) bei finansavimo galimybės; geotermijos plėtros gairės – Lenkijos ir Vokietijos patirtis.

Konferenciją moderuos Seimo narys, Laikinosios Seimo ir akademinės bendruomenės bendradarbiavimo grupės pirmininkas Lauras Stacevičius ir Lietuvos mokslininkų sąjungos pirmininkas prof. Dr. Jonas Jasaitis. Dalyvaus Seimo nariai, ministerijų atstovai, nevyriausybinės organizacijos.

Konferencijos programa

Konferencija bus tiesiogiai transliuojama internetu ir televizijos programa „Seimas – tiesiogiai“, taip pat Seimo „YouTube“ paskyroje.

Registracija vykdoma el. paštu lina.pranaite@lrs.lt arba telefonu 8 612 11627 iki gegužės 30 d. 16 val. Visi lankytojai į Seimą patenka su asmens tapatybę patvirtinančiu dokumentu.

Viena iš labiausiai paplitusių Lietuvoje atsinaujinančių energijos rūšių yra geoterminė energija. Pagal apibrėžimą, geoterminė energija – tai šilumos energija susikaupusi žemiau (kietojo) žemės paviršiaus. Jos visuotinį, tačiau nevienodą pasiskirstymą Žemės gelmėse lemia įvairios geologinės sąlygos. Tuo tarpu kylantys iš gelmių Žemės šilumos srautai yra pakankamai stabilūs, ilgalaikiai ir nepriklauso nuo paviršiuje besireiškiančių gamtinių ir kitų procesų.

Lietuvoje, skirtingai nuo kitų šalių kaimynių, išskirtinai aukštu geoterminių išteklių potencialu pasižymi jos vakarinė dalis, todėl Klaipėdos mieste pastatyta pirmoji Lietuvoje geoterminė jėgainė. 2001 metais Klaipėdos parodomoji geoterminė jėgainė pradėjo tiekti šilumą į miesto šilumos tinklus.

Pranešimą paskelbė: Lietuvos Respublikos Seimas
2019-05-28 11:03