Seimo PPK nariai lankėsi priklausomybės ligų reabilitacijos centre ir išsakė pasiūlymus dėl priklausomų asmenų resocializacijos ir reintegracijos paslaugų gerinimo

2019 m. gegužės 30 d. pranešimas žiniasklaidai 

 

Gegužės 29 d. Priklausomybių prevencijos komisijos nariai, dalyvaujant teisingumo ministrui Elvinui Jankevičiui, teisingumo viceministrui Ernestui Jurkoniui, Kalėjimų departamento prie Teisingumo ministerijos direktoriui Virginijui Kulikauskui, Vilniaus pataisos namų direktoriui Viktorui Davidenko ir kitiems pareigūnams, lankėsi Vilniaus pataisos namuose esančiame viename iš keturių Lietuvos laisvės atėmimo vietų įstaigose veikiančių priklausomybių reabilitacijos centrų, domėjosi dėl priklausomybės ligų gydymo ir resocializacijos paslaugų teikimo laisvės atėmimo vietų įstaigose.

Šiuo metu laisvės atėmimo vietose yra nustatyti 406 suimtieji (nuteistieji), turintys psichikos ir elgesio sutrikimų vartojant alkoholį ir 988 suimtieji (nuteistieji), turintys psichikos ir elgesio sutrikimų vartojant narkotines ir psichotropines medžiagas. Iš viso, priklausomybės ligomis serga apie 22 proc. visų laisvės atėmimo vietų įstaigose laikomų asmenų.

Per 2018 m. į tardymo izoliatorius pateko 11 asmenų, kuriems laisvėje buvo taikyta pakaitinė terapija metadonu, kuri ir buvo tęsiama suėmimo laikotarpiu. Vienam iš jų buvo paskirta arešto bausmė – pakaitinė terapija buvo tęsiama ir arešto bausmės laikotarpiu iki paleidimo į laisvę. Trims asmenims, įsiteisėjus laisvės atėmimo bausmės nuosprendžiui, pakaitinė terapija tęsiama ir pataisos namuose.

Darbe su priklausomais asmenimis prioritetas yra teikiamas programoms, kurios remiasi mąstymo ir elgesio korekcija. 2007–2009 m. Kalėjimų departamentas įsigijo keturias mąstymo ir elgesio korekcines programas, skirtas darbui su nuteistaisiais laisvės atėmimo vietose ir Lietuvos probacijos tarnyboje.

Kiekvienoje įkalinimo įstaigose suimtieji (nuteistieji) turi galimybę dalyvauti Anoniminių Alkoholikų ir Anoniminių narkomanų grupių, dirbančių pagal Minesotos 12-os žingsnių programą, veikloje.

Marijampolės, Panevėžio, Vilniaus pataisos namuose, Pravieniškių pataisos namuose-atvirojoje kolonijoje veikia ir priklausomybių reabilitacijos centrai. Šiuo metu reabilitacijos centruose yra 74 vietos, iš kurių tik 60 yra užimtų.

Pačių nuteistųjų nuomone, laisvų vietų centruose yra dėl vidinės motyvacijos – išsilaikyti visuose trijuose priklausomų nuo psichiką veikiančių medžiagų reabilitacijos programos etapuose, kuriuos sudaro įžanginė grupė (3 mėn. ambulatoriniai užsiėmimai), intensyvi motyvacinė-edukacinė terapija (12 dienų), narkomanų reabilitacijos grupė (12 mėn. stacionari programa) – trūkumo.

Į priklausomybių reabilitacijos centrus priimami nuteistieji, kurie: pripažįsta, kad yra priklausomi nuo psichoaktyviųjų medžiagų; kreipimosi dėl priėmimo į priklausomybių reabilitacijos centrą metu nevartoja jokių psichoaktyviųjų medžiagų; yra baigę pirmą Programos etapą (įžanginę grupę); yra išreiškę norą dalyvauti kituose Programos etapuose ir sutinkantys laikytis centro vidaus tvarkos; nepalaiko neformaliųjų nuteistųjų subkultūros tradicijų; bausmę atlieka lengvojoje arba paprastojoje grupėje; neturi diagnozuotų psichinės sveikatos sutrikimų, galinčių trukdyti jų reabilitacijos procesui; jų bausmės trukmė nuo kreipimosi dėl dalyvavimo Programos ilgalaikėje reabilitacijoje pradžios yra didesnė kaip 9 mėn.

Minėtuose centruose yra taikomi įvairūs darbo su nuteistaisiais metodai ir priemonės: individualus psichologinis konsultavimas, individualus socialinis konsultavimas, grupinė terapija, dienoraščių, savianalizės, terapinių namų darbų rašymas, edukaciniai, šviečiamojo pobūdžio užsiėmimai, bendruomenės susirinkimai, savitarpio paramos Anoniminių Alkoholikų ar Narkomanų Anonimų grupės susitikimai.

Priklausomų nuo psichiką veikiančių medžiagų reabilitacijos programą sėkmingai baigę nuteistieji perkeliami į poreabilitacinius būrius, kur jiems toliau tęsiamas įvairių psichoterapijos priemonių taikymas.

Komisijos nariai aktyviai diskutavo posėdyje svarstyta tema, išsakė pastabas ir pasiūlymus dėl priklausomų asmenų resocializacijos ir reintegracijos paslaugų gerinimo galimybių ir teisinio reglamentavimo tobulinimo poreikio šioje srityje.

Komisijos nariams taip pat buvo sudaryta galimybė įvertinti nuteistųjų gyvenimo ir buities sąlygas. 

Komisijos pirmininkė Laimutė Matkevičienė, tel. (8 5) 239 6684

 

Parengė

Seimo kanceliarijos patarėja

Erika Mikalajūnienė, tel. (8 5) 239 6815, e. p. erika.mikalajuniene@lrs.lt

Pranešimą paskelbė: Lietuvos Respublikos Seimo kanceliarija
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai spaudai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
2019-05-30 16:36
Teisėsauga, teisėtvarka, Politika
pasidalinti
atgal