Seimo PPK: siekiama, kad asmenys, sergantys psichikos ir elgesio sutrikimais dėl psichoaktyviųjų medžiagų vartojimo ar patologinio potraukio azartiniams lošimams, gautų reikalingą gydymą

2019 m. birželio 12 d. Priklausomybių prevencijos komisija (PPK) aiškinosi, kaip Vyriausybėje sprendžiamas klausimas dėl asmenų, sergančių psichikos ir elgesio sutrikimais dėl psichoaktyviųjų medžiagų vartojimo, esant priklausomybės ar abstinencijos sindromui, savanoriškai atvykusiems gydytis į specializuotus priklausomybės ligų, psichiatrijos stacionarus ar kitas stacionarines asmens sveikatos priežiūros įstaigas, turinčias licenciją teikti narkologijos priežiūros paslaugas. Komisija taip pat domėjosi, ar paslaugas gali gauti ir patologinio potraukio azartiniams lošimams turintys asmenys.

Šiuo metu asmenims, sergantiems psichikos ir elgesio sutrikimais dėl psichoaktyviųjų medžiagų vartojimo ar patologinio potraukio azartiniams lošimams, galimybę gauti stacionarias asmens sveikatos priežiūros paslaugas riboja galiojanti teisinė bazė.

Nustatyta galima laikino nedarbingumo trukmė dėl priklausomybės ligų – iki 14 kalendorinių dienų per metus. Tokios trukmės neužtenka priklausomam asmeniui dalyvauti gydymo programose (pvz., vienos dažniausiai ir sėkmingiausiai taikomos Minesotos programos trukmė yra 28 dienos). Tai tampa dar viena kliūtimi tiek motyvuojant priklausomą asmenį gydytis, tiek pačiam asmeniui ieškant pagalbos.

Moksliniai tyrimai nurodo, kad 14 dienų laikotarpis yra per trumpas priklausomybių, kaip ir kitoms lėtinėms ligoms gydyti – gydymas yra ilgas procesas ir apima kelis gydymo epizodus. Komisijos nuomone, asmenys, sergantys priklausomybės ligomis, neturėtų būti diskriminuojami, ir nedarbingumas turi būti išduodamas tokios trukmės, kaip ir kitomis ligomis sergantiems asmenims.

Šiuo klausimu PPK dar 2018 m. gegužės 16 d. kreipėsi į Vyriausybę, siūlydama didinti nedarbingumo laikotarpį.

2019 m. sausio 23 d. Vyriausybė patvirtino Probleminio lošimo prevencijos priemonių įgyvendinimo planą, kuriame buvo numatyta parengti Ligos ir motinystės socialinio draudimo įstatymo 9 straipsnio ir šio įstatymo įgyvendinamųjų teisės aktų pakeitimus – užtikrinti asmenų, kuriems nustatyta diagnozė pagal Tarptautinės statistinės ligų ir sveikatos sutrikimų klasifikacijos F63.0 kodą (įpročių ir potraukių sutrikimai), teises į laikinąjį nedarbingumą gydymosi specializuotame stacionare metu, lygiavertes kitų psichikos sutrikimų turinčių asmenų teisėms.

Komisijos posėdyje dalyvavusi Sveikatos apsaugos ministerijos Psichikos sveikatos skyriaus patarėja Edita Bišop (Edita Bishop) pristatė ir patvirtino, kad šiuo metu yra parengtas Ligos ir motinystės socialinio draudimo įstatymo pakeitimo įstatymo projektas, kurį priėmus, būtų pakeista Įstatymo 9 straipsnio 3 dalis, numatanti galimybę apdraustiesiems asmenims, kurie asmens sveikatos priežiūros įstaigose, teikiančiose stacionarines priklausomybės ligų gydymo paslaugas, savanoriškai gydosi nuo patologinio potraukio azartiniams lošimams, priklausomybės sindromo vartojant psichoaktyviąsias medžiagas, ligos išmoka iš Valstybinio socialinio draudimo fondo lėšų būtų mokama ne ilgiau kaip 28 kalendorines dienas vieną kartą per kalendorinius metus.

Šiuo metu vyksta parengto Įstatymo pakeitimo įstatymo projekto tarpinstitucinis derinimas.

PPK nariai taip pat domėjosi Minesotos programos vykdymu, užsibrėžta siekti, kad pacientai gautų kuo kokybiškesnės, metodiškai pagrįstas paslaugas.

PPK posėdyje dalyvavo Sveikatos apsaugos ministerijos, Valstybinės ligonių kasos prie Sveikatos apsaugos ministerijos, Respublikinio priklausomybės ligų centro, Valstybinio psichikos sveikatos centro, Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamento atstovai.

Komisijos pirmininkė Laimutė Matkevičienė, tel. (8 5) 239 6684

Parengė