Seimo Liberalų sąjūdžio frakcijos pranešimas: „Vyraujant chaosui Vyriausybėje, gesinti liepsnojančio sausros gaisro valdantieji nesiima“

2019 m. birželio 19 d. pranešimas žiniasklaidai

Jau antrus metus iš eilės Lietuvos ūkius niokoja užsitęsusi sausra, tačiau konkrečių valdančiųjų sprendimų nėra. Liberalų sąjūdžio frakcija, reaguodama į žemdirbių ir ūkininkų pagalbos šauksmus ir matydama, kad stichinę sausrą skelbia vis daugiau savivaldybių, diskusijai sukvietė žemdirbių, ūkininkų ir Žemės ūkio ministerijos (ŽŪM) atstovus, siekdama ieškoti išeičių ir numatyti adekvatų nuostolių kompensavimą.

Liberalų sąjūdžio frakcijos seniūnė ir opozicijos lyderė Viktorija Čmilytė-Nielsen atkreipė dėmesį, kad dėl chaoso valdančiojoje daugumoje einamieji ir svarbūs klausimai palikti savieigai. Jos teigimu, vis dar nėra aišku, kas liks dirbti, o kam teks pasitraukti, todėl tikėtis greitų sprendimų iš ministerijos neverta.

„Chaosas valdančiojoje daugumoje, kai neaišku, kurių ministerijų ministrai turės atsisveikinti su savo postais, sausrą laukuose nustūmė į antrą planą. Viceministras V. Griciūnas pripažino, kad apie konkrečias kompensacijas ūkininkams reiktų kalbėti tik po liepos 12 d., kai galutinai paaiškės „perkrautos“ Vyriausybės sudėtis. Akivaizdu, kad dėl neapibrėžtos situacijos reikalingi sprendimai vėluoja, o dėl to kenčia paprasti Lietuvos piliečiai“, – dalijosi įžvalgomis V. Čmilytė-Nielsen.

„Situacija dalyje Lietuvos labai sudėtinga. Antri metai, kai žemdirbius sausra varo į neviltį. Aukšta temperatūra, nuolat vyraujantys gūsingi vėjai žemės ūkio augalus kai kuriuose rajonuose paveikė negrįžtamai. Jau dabar galime suskaičiuoti, kad bent jau Varėnos rajone suniokota apie 90 proc. derliaus“, – apie pavojingą situaciją kalbėjo Seimo Kaimo reikalų komiteto narys Juozas Baublys.

Parlamentaro teigimu, ŽŪM vangi reakcija į stichinę sausrą ir klimato kaitą kelia grėsmę visam žemės ūkio sektoriui.

„Praėjo kiek daugiau nei mėnuo, kai situacija dėl lietaus stygiaus yra ekstremali, tačiau ministerija kol kas nėra numačiusi nei konkrečių kompensacijų, nei priemonių, kaip padėti dėl sausros nuostolius patiriantiems ūkininkams. Akivaizdu, kad neturi ir priemonių plano kovai su klimato kaita, todėl tenka sugrįžti prie to paties ir reikalauti bent adekvačių kompensacijų ūkininkams“, – kritikavo ministeriją Seimo narys. Jo teigimu, dėl neaiškios ministerijos pozicijos ūkininkams kiekvienais metais tenka į paviršių kelti tas pačias problemas.

Pranešimą paskelbė: Lietuvos Respublikos Seimo kanceliarija
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai spaudai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
2019-06-19 15:13
Politika, Žemės ūkis
pasidalinti
atgal