Startuoja jau 15-asis festivalis „Užutrakio vakarai“: bus ir vargonų, ir džiazo

Renginio tipas: Renginys
Renginio data: Šeštadienis, 2019 m. liepos 6 d.
Renginio pradžia: 20:00
Renginio pabaiga: Sekmadienis, 2019 m. rugpjūčio 25 d.
Renginio vieta: Trakai

Galvės ežeras, elegantiškasis Užutrakio dvaras ir svajinga muzikinė nuotaika po atviru dangumi. Jau šį šeštadienį prasideda iki vasaros pabaigos truksiantis, 15-asis muzikos festivalis „Užutrakio vakarai“.
Muzikiniai savaitgaliai nuo Mindaugo karūnavimo dienos iki pat rudens sukvies muzikos gurmanus į istorinių dvaro rūmų baliustradą bei kitas koncertų vietas. Šiemet festivalio repertuaras pasižymi pasirodymų įvairove – koncertuose bus galima išgirsti nuo XVI a. baroko iki XXI a. muzikos mozaikos.
Kaip teigia vienas „Užutrakio vakarų“ rengėjų, meno vadovas Eugenijus Paškevičius, per pastaruosius penkiolika metų festivalio formatas nusistovėjo, tačiau kiekvienais metais žiūrovams stengiamasi parodyti ką nors nauja, prisivilioti atlikėjų, kurie Lietuvoje beveik nekoncertuoja.


Himnas su angelais
Nors dauguma festivalio koncertų vyks Užutrakio dvaro rūmų baliustradoje, ant Galvės ežero kranto, pirmasis jų rengiamas kiek neįprastoje vietoje – Angelų kalvoje. Tai Užugirių kaime prieš kelerius metus įkurta kalva, nusėta medinėmis angelų skulptūromis, gyvybės medžiais, kaltinėmis saulutėmis.
Angelų kalva yra visai šalia posūkio į patį Užutrakį. Šioje magiškoje vietoje festivalis prasidės Lietuvos kariuomenės orkestro pasirodymu, kuriame džiazo ir klasikinės muzikos skambesys aidės pagal Ellos Fitzgerald, Johno Williamso, Benny Golsono, lietuvių Algimanto Raudonikio, Kazio Daugėlos ir kitų kompozitorių kūrybą.
Pirmasis festivalio koncertas prasidės liepos 6-ąją, 20 valandą. Kadangi pasirodymas vyks Mindaugo karūnavimo dieną, nuo 21 val. kartu su lietuviais visame pasaulyje, pritariant Lietuvos kariuomenės orkestrui, bus giedamas šalies himnas – Vinco Kudirkos „Tautiška giesmė“.
„Norėjome, kad festivalio pradžia būtų išskirtinė, todėl pasirinkome tokią kiek neįprastą vietą. Manome, kad tokia atvira erdvė idealiai tinka ir kariuomenės orkestro pasirodymui, o Lietuvos himno giedojimas pagal orkestro muziką – simboliška, graži įžanga į du mėnesius truksiantį muzikos maratoną“, – kalbėjo „Užutrakio vakarų“ projekto vadovas Aringas Šumskas.


Jauni veidai
Šiais metais festivalio repertuaras įtiks įvairaus skonio klausytojui. Štai trečiąjį festivalio savaitgalį Aukštadvario bažnyčioje – originalus vargonų, smuiko ir vokalo derinys sakralinės muzikos koncerte, o rugpjūčio pradžioje „Užutrakio vakarai“ gyvens afrikietiškais bei lotyniškais džiazo ritmais skambant akordeono, gitaros ir braziliško būgno – zabumbos kombinacijai. Rūmų baliustradoje koncertuos iš Portugalijos atvykusi grupė „Forro Mior“, kurios nariai – kelių šalių atstovai.
Festivalio rengėjai teigia, kad sudarydami programą norėjo supažindinti klausytojus ir su atlikėjais, kurie plačiajai auditorijai dar mažiau pažįstami. Vienas tokių – vos 16-os metų obojaus solistas Pijus Paškevičius. Jis kartu su styginių kvartetu ART VIO Užutrakio dvaro rūmuose surengs koncertą žydų kilmės lietuvių kompozitoriui Anatolijui Šenderovui atminti.
„Pijus, nors ir tokio jauno amžiaus, jau yra daugybės tarptautinių konkursų laureatas, neseniai apdovanotas ir Jungtinėse Valstijose. Oboe d‘amore – meilės obojaus ir styginių koncerte skambės Johano Sebastiano Bacho, Eduardo Balsio, Fausto Latėno, Mykolo Oginskio kūriniai. Tai bus pakankamai neįprastas amplua atlikėjui“, – pasakojo E. Paškevičius, festivalio meno vadovas.


Pabaigs aukšta nata
Festivalio finišo tiesiojoje bus galima išgirsti Lietuvoje jau žinomų atlikėjų bei kolektyvų. Rugpjūčio 18 d. į dvaro baliustradą žengs žymiausio latvių kompozitoriaus Raimundo Paulo įkurtas Latvijos radijo bigbendas, dar praėjusiais metais jam vadovaujant pasirodęs Lietuvos nacionaliniame dramos teatre.
Daugiausiai džiazo muziką atliekantis kolektyvas susikūrė daugiau nei prieš 50 metų, tačiau 1996-asiais nutraukė savo veiklą. Nuo 2012 m., kai Latvijos radijo bigbendas atsikūrė, spėjo pasirodyti su tokiomis žvaigždėmis kaip Jamesas Morrisonas ar saksofonininkas Seamusas Blake‘as, o Niujorke bei Vašingtone vykusiuose šio kolektyvo koncertuose prestižinės salės užsipildė sausakimšai.
„Užutrakio vakarai“ pateiks ir ištikimiausiems festivalio gerbėjams dovanos išskirtinių susitikimų. Vienas tokių – prieš keletą metų festivalyje jau pasirodęs pasaulio muzikos elito atstovas Borisas Brovtsynas. Kaip ir tada, jo ir Lietuvos nacionalinio simfoninio orkestro koncertas užbaigs muzikinį vasaros maratoną.
„B. Brovtsynas didžiąją laiko dalį leidžia Austrijoje ir yra vienas paklausiausių smuiko solistų pasaulyje, kaip kamerinės muzikos atlikėjas jis nuolat koncertuoja Ženevos ir Berlyno kamerinės muzikos festivaliuose. Borisą prisivilioti į Lietuvą dar kartą pasirodyti mūsų festivalyje buvo gana sudėtinga. Jo koncertas 2016 m. Užutrakio dvare nepaliko abejingų“, – tikino E. Paškevičius.
Finalinis festivalio „Užutrakio vakarai“ koncertas vyks rugpjūčio 25 d. Smuikininko B. Brovtsyno ir Lietuvos nacionalinio simfoninio orkestro pasirodyme skambės Aramo Chačaturiano, Piotro Čaikovskio, Mykolo Oginskio, Stanislovo Moniuškos ir kitų kompozitorių kūryba.


Muzikos festivalį „Užutrakio vakarai“ globoja Trakų rajono savivaldybės merė Edita Rudelienė.

Išsamiau www.uzutrakiovakarai.lt

Muzikos festivalio „Užutrakio vakarai“ informacija

Sigitos Nemeikaitės nuotr.

Pranešimą paskelbė: Trakų rajono savivaldybės administracija
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai spaudai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
2019-07-02 11:25
Laisvalaikis, pramogos, Kultūra
Renginio pradžia
2019-07-6, šeštadienis20:00
Renginio pabaiga
2019-08-25
Renginio vieta
Trakai
pasidalinti
atgal