Seimo delegacija ESBO Parlamentinėje Asamblėjoje dalyvauja metinėje sesijoje Liuksemburge

2019 m. liepos 8 d. pranešimas žiniasklaidai 

 

Lietuvos delegacijai ši sesija ypač produktyvi – buvo priimta Seimo narės Rūtos Miliūtės pateikta rezoliucija apie energetinį saugumą Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos (ESBO) regione, didelėmis ir sutelktomis visos delegacijos jėgomis pavyko pasiekti dar vieną rimtą pergalę: ESBO Parlamentinėje Asamblėjoje vyko eilinis Rusijos bandymas perrašyti ir monopolizuoti Antrojo pasaulinio karo istoriją, diskredituoti šalių, patyrusių sovietinę okupaciją, valstybingumą. Jų rezoliucija buvo pavadinta politiškai korektiškai „Kova su ksenofobija, agresyviu nacionalizmu ir netolerancija“, tačiau aiškiai politiškai motyvuota, nukreipta prieš Baltijos ir kitas šalis, kurios kvestionuoja SSRS vaidmenį Antrajame pasauliniame kare, ypač SSRS vykdytą okupacinę politiką.

Rusijos atstovai Baltijos šalių nacionalinių išsilaisvinimo judėjimų dalyvius sieja su nacių režimu ir kova prieš antihitlerinę koaliciją, nuslepiant jų tikrąją veiklą, o savo renginių metu rodo nuotraukas iš Seimo, kur Lietuvos Prezidentė sveikina partizanus, apdovanotuosius Laisvės premija, vadindami juos nacių režimo kolaborantais. Visomis progomis siekiama diskredituoti Baltijos šalyse rodomą pagarbą nacionalinių išsilaisvinimo kovų dalyviams, bet kokį jų pagerbimą įvardijant nacizmo šlovinimu. Rezoliucija buvo norima įtvirtinti reikalavimą mokyti mokyklose istorijos vien kalbant apie nacizmo ir fašizmo ideologijos žalą, neminint stalinizmo režimo aukų, o sovietinių paminklų griovimą ar perkėlimą pripažinti rasizmo, rasinės diskriminacijos ir ksenofobijos išraiškomis.

Po R. Miliūtės kalbos apie komunizmo aukas ir masinius trėmimus, šokiravo Rusijos delegacijos atstovo atsakymas ir bandymas pateisinti trėmimus: „Taip, tai tiesa, mes pripažįstame istorinį faktą, buvome priversti deportuoti kai kurią dalį gyventojų, ne tas sumas ir kiekius apie kuriuos kalbama, todėl, kad kai kas iš kolaborantų palaikė fašistinius režimus, kurie naikino savo bendratautiečius, tai faktas.“

Lietuvos delegacijai pavyko sutelkti Parlamentinės Asamblėjos narius ir atmesti šią rezoliuciją. JAV, Didžiosios Britanijos, Ukrainos atstovai palaikė Lietuvos delegacijos poziciją, kad nacizmo ir komunizmo nusikaltimai turi būti traktuojami vienodai, iš viso prieš rezoliuciją balsavo 25, susilaikė 15 parlamentarų.

Dar viena pergalė – Laurynas Kasčiūnas  metams yra išrinktas ESBO PA Politinių klausimų ir saugumo komiteto pagrindiniu pranešėju. Tai labai aukšta pozicija, reiškianti tarptautinį politiko ir kartu šalies parlamentinės diplomatijos pripažinimą. Pagrindinė pranešėjo užduotis – parengti metinį ESBO PA komiteto pranešimą svarbiausiais viso ESBO regiono saugumo klausimais. Tai galimybė Lietuvai daryti įtaką regiono saugumo darbotvarkei. 

Pridedama Seimo kanceliarijos Tarptautinių ryšių skyriaus archyvo nuotrauka

Pranešimą paskelbė: Lietuvos Respublikos Seimo kanceliarija
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai spaudai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
2019-07-08 11:46
Tarptaut.santykiai, Politika
Prisegti failai
pasidalinti
atgal