Seimo narės R. Miliūtės pranešimas: „ESBO PA metinė sesija: Lietuvos iniciatyva išreikštas nepritarimas „Nord Stream 2“ projektui“

2019 m. liepos 8 d. pranešimas žiniasklaidai

Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos (ESBO) Parlamentinės Asamblėjos metinės sesijos Liuksemburge metu priimta Lietuvos delegacijos paruošta rezoliucija apie energetinį saugumą ESBO šalių regione. 90 parlamentarų balsavo už, 1 – prieš, 9 susilaikė.

„Energetika jau seniai yra ne tik ekonominio augimo, bet ir nacionalinio saugumo klausimas. Šioje rezoliucijoje išreiškiamas susirūpinimas „Nord Stream 2“ ir „Turkstream“ projektais, kurie potencialiai gali būti išnaudojami darant politinį ir ekonominį spaudimą nuo pasiūlos priklausomoms šalims. Kitas svarbus akcentas – ESBO dalyvaujančios valstybės raginamos užtikrinti, kad branduolinės energetikos projektų įgyvendinimas griežtai atitiktų visus tarptautinius dokumentus, o jų pažeidimas nebūtų pateisinimas jokiais būdais“, – sakė rezoliucijos iniciatorė, Seimo delegacijos vadovė Rūta Miliūtė.

Pasisakyta už sąžiningą konkurenciją energetikos rinkose, kuri įmanoma tik tada, kai visiems tiekėjams taikomi vienodi standartai ir aplinkosauginiai reikalavimai. Atkreiptas dėmesys, kad tarptautines konvencijas pažeidžiantys ir visuotinai priimtų reikalavimų nesilaikantys tiekėjai įgytų nesąžiningą pranašumą, jeigu nepaisant pažeidimų jiems būtų sukuriama laisva prieiga prie energetikos rinkų. Todėl tik aukščiausius visuomenės saugumo ir aplinkosaugos standartus atitinkančių tiekėjų dalyvavimas rinkose padeda užtikrinti sąžiningą konkurenciją ir saugumą.

„Rezoliucija siekiama įspėti ESBO šalis apie grėsmes, kurias kelia kai kurios energetiniais ištekliais prekiaujančios valstybinės energetikos monopolijos. Kalbama apie tokias grėsmes kaip spaudimas nuo tiekimo priklausomoms šalims, kišimasis į energijos išteklius perkančių valstybių vidaus reikalus, neskaidrių korupcinių schemų kūrimas, per kurias veikiami  politikai“, – teigė delegacijos narys Vytautas Bakas.

Seimo delegacijos ESBO PA pirmininkės pavaduotojas Laurynas Kasčiūnas atkreipė dėmesį, kad Lietuvos pastangomis „Nord Stream“ projekto keliami iššūkiai, saugumo problemos ir toliau lieka darbotvarkėje, valstybės svarsto didesnės konkurencijos ir diversifikacijos galimybes.

ESBO Parlamentinė Asamblėja yra Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos parlamentinė dimensija, kurią sudaro 323 parlamentarai iš 57 šalių narių, geografiškai išsidėsčiusių nuo Vankuverio iki Vladivostoko.

Pranešimą paskelbė: Lietuvos Respublikos Seimo kanceliarija
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai spaudai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
2019-07-08 13:37
Tarptaut.santykiai, Politika
pasidalinti
atgal