Seimo narių K. Bacvinkos ir A. Skardžiaus pranešimas: „Ar paversime žemės gelmes atliekynu?“

2019 m. liepos 15 d. pranešimas žiniasklaidai

Energetikos ministerijos kartu su kai kuriais politikais proteguojama idėja pajūrio zonoje statyti dujinę elektros jėgainę ir tuo tikslu žemės gelmėse laidoti anglies dioksidą, gali turėti rimtų pasekmių mūsų turimam geriamajam vandeniui ir aplinkai.

Vyriausybė dar nepateikusi jokios tokių sprendimų analizės, ekonominio pagrindimo jau bent du mėnesius sulaiko nepriimtą Žemės gelmių įstatymą, nes jame kaip tik ir numatyta neleisti natūraliose žemės gelmėse laidoti anglies dvideginio.

Seimo Aplinkos apsaugos komitete Aplinkos ministerijos ir geologijos tarnybos specialistai griežtai pasisakė prieš anglies dioksido laidojimą žemės gelmėse. Jų nuomone, iš pramonės „sugaudytas“ anglies dioksidas po dideliu spaudimu supumpuotas į natūralias žemės ertmes gali pro uolienų plyšius išplisti kituose sluoksniuose ir taip pasiekti geriamąjį vandenį. Be to, taip palaidojus anglies dioksidą, jis niekuomet jau nebus iš tenai pašalintas. Įvertinus ilgą saugojimo periodą visada yra tikimybė, kad šios palaidotos atliekos gali sukelti neprognozuojamus padarinius.

Ar išsaugosime tai, kas yra vertingiausia žemės gelmėse, ar jas paversime atliekynu?

Pranešimą paskelbė: Lietuvos Respublikos Seimo kanceliarija
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai spaudai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
2019-07-15 09:38
Politika
pasidalinti
atgal