Seimo ir Pasaulio lietuvių bendruomenės komisija: „JAV lietuvių bendruomenės lyderystė nepaprastai svarbi vienijant viso pasaulio lietuvius“

2019 m. liepos 19 d. pranešimas žiniasklaidai 

 

Seimo ir Pasaulio lietuvių bendruomenės komisijos pirmininkas Antanas Vinkus susitiko su Jungtinių Amerikos Valstijų Lietuvių bendruomenės krašto valdybos pirmininku Arvydu Urbanavičiumi, į susitikimą atvykusiu su žmona Raminta, Lietuvių bendruomenės atstove Lietuvoje Vida Bandis ir užsienio reikalų ministro patarėju Domu Petruliu.

Susitikime aptarti pavasarį vykusio Referendumo dėl gimimu įgytos pilietybės išsaugojimo rezultatai, rinkimų apygardos, skirtos balsuoti tik užsienyje gyvenantiems lietuviams, steigimo, elektroninio balsavimo galimybės tik užsienyje gyvenantiems lietuviams sudarymo, pagalbos besikuriančioms naujoms lietuvių bendruomenėms klausimai.

Susitikime taip pat aptarti šį mėnesį Nidoje vykusio Pasaulio lietuvių bendruomenės ir Pasaulio lietuvių jaunimo sąjungos lyderių suvažiavime svarstytų klausimų ir problemų sprendimo būdai. Šiemet prie Pasaulio lietuvių bendruomenės prisijungė Pietų Afrikos Respublikoje, Kipro Respublikoje, Šri Lankos Respublikoje ir Indijos Respublikoje įsikūrusios lietuvių bendruomenės. Kol kas šios jaunos bendruomenės išgyvena tuos pačius įsikūrimo rūpesčius, kokius yra prieš keletą dešimtmečių patyrusi JAV lietuvių bendruomenė, todėl šios bendruomenės pirmininkas A. Urbanavičius įsipareigoja kuo glaudžiau dirbti su jaunomis lietuvių bendruomenėmis, dalintis gerąja iždo tvarkymo, lituanistinių mokyklų steigimo praktika, kad minint Pasaulio lietuvių metus, būtų suburta kuo dagiau po pasaulį išsibarsčiusių lietuvių, sutelktos draugėn jų bendruomenės, stiprinami užsienyje gyvenančių lietuvių ryšiai su tėvyne ir siekiama viso pasaulio lietuvių vienybės.

„Džiaugiuosi šiais metais jaučiamu užsienio lietuvių noru dalyvauti Lietuvos politiniame gyvenime, sprendimų dėl valstybės ateities priėmimo procese,“ – sako komisijos pirmininkas ir diplomatas A. Vinkus ir pabrėžia, kad „tik būdami aktyvūs savo šalies patriotai, pareigingai ir atsakingai išreikšdami savo valią Lietuvoje vykstančiuose rinkimuose sukursime tikrąją vienybę ir gerovę“.

Prieš tapdamas JAV Lietuvių bendruomenės krašto valdybos pirmininku A. Urbonavičius dirbo šios organizacijos taryboje nuo 2002-ųjų metų. Pasak jo, dalyvauti lietuvių visuomeninėje veikloje jį motyvuoja dvasinis alkis ir didelis noras padėti Lietuvai, nes lietuvybė jam, jo žmonai Ramintai ir dviem sūnums reikalingi kaip oras. 

Komisijos pirmininkas Antanas Vinkus, tel. (8 5) 239 6720

Pridedamos Seimo kanceliarijos nuotraukos (aut. Olga Posaškova) 

Parengė

Seimo kanceliarijos patarėja

Jolita Šedauskienė, tel. (8 5) 239 6860, el. p. jolita.sedauskiene@lrs.lt

Pranešimą paskelbė: Lietuvos Respublikos Seimo kanceliarija
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai spaudai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
2019-07-19 14:44
Politika, Kultūra
pasidalinti
atgal