Seimo narys A. Kirkutis teikia pasiūlymus Nacionalinės pažangos programai 2021–2030 m.

2019 m. liepos 24 d. pranešimas žiniasklaidai 

 

Seimo Valstiečių ir žaliųjų sąjungos frakcijos narys Algimantas Kirkutis pateikė pasiūlymus Nacionalinei pažangos programai 2021–2030 m. ir išsiuntė juos susipažinti Lietuvos Respublikos Prezidento, Vyriausybės kanceliarijoms, Švietimo, mokslo ir sporto, Sveikatos apsaugos ministerijoms, taip pat visiems Seimo komitetams.

Seimo narys reiškia susirūpinimą dėl formuluojamų sveikatos apsaugos sistemai tikslų, uždavinių ir jos veiklos efektyvumo vertinimo rodiklių.

A. Kirkutis nurodo, kad parengtoje Nacionalinės pažangos programoje sveikatos apsaugos sistemai iškeltų tikslų įgyvendinimo rodikliai nėra siejami su socialinių ir technologinių inovacijų kūrimu ir jų įdiegimu į praktiką. Tai parodo, kad šioje srityje moksliniai tyrimai yra suprantami ir vertinami tik per ekonominės naudos prizmę.

Atsižvelgiant į Europos Sąjungos strategijos „Europa 2020“ tikslus, Lietuvai iškelti pagrindiniai iššūkiai: pajamų nelygybės ir skurdo mažinimas, įtraukaus augimo užtikrinimas, investicijų didinimas, ypač į žmogiškąjį kapitalą. Nurodytų tikslų įgyvendinimas yra tiesiogiai susijęs su šalies gyventojų sveikatos būkle. Europos Komisija labai konkrečiai rekomenduoja Lietuvai 2019–2020 m. imtis veiksmų gerinant sveikatos priežiūros sistemos kokybę, prieinamumą ir efektyvumą.

Seimo narys teigia, kad pagrindinis sveikatos priežiūros sistemos tikslas yra sveikų piliečių gyvenimo trukmės ilginimas, kuris pasiekiamas tausojant turimus sveikatos išteklius ir juos stiprinant biomedicininių, rekreacinių ir kitokių priemonių pagalba. Tuo metu medicininės paslaugos, reikalingos ligų diagnostikai ir ligų sukeltoms pasekmėms gydyti, yra antrinis šios sistemos tikslas, kuris iškyla tik nerealizavus pirmojo.

Todėl vertinant pastarąsias aplinkybes, formuojant šalies sveikatos apsaugos sistemai ateities tikslus, būtina aiškiai išskirti šias dvi dalis ir jų vietą, taip pat suformuluoti joms atskirus konkrečius uždavinius.

Kontaktinis asmuo:

Seimo narys prof. Algimantas Kirkutis

Mob. 8 668 42 109

El. p. algimantas.kirkutis@lrs.lt

Pranešimą paskelbė: Lietuvos Respublikos Seimo kanceliarija
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai spaudai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
2019-07-24 11:32
Sveikata, grožis, Politika
pasidalinti
atgal