Seimo nario Ž. Pavilionio pranešimas: parlamentarų grupė ragina Rusijos Federaciją nutraukti neteisėtus veiksmus prieš Sakartvelą

2019 m. rugpjūčio 20 d. pranešimas žiniasklaidai

13 Seimo narių grupė pakartotinai reiškia tvirtą paramą Sakartvelo suverenitetui ir teritoriniam vientisumui tarptautinės bendruomenės pripažįstamų sienų ribose ir ragina Rusijos Federaciją laikytis tarptautinės teisės, nutraukti neteisėtus veiksmus prieš Sakartvelą ir jo piliečius, visiškai įgyvendinti prisiimtus tarptautinius įsipareigojimus.

Seimo narių grupė pareiškime reikalauja atšaukti neteisėtą Sakartvelo Abchazijos ir Cchinvalio (Pietų Osetija) regionų „nepriklausomybės“ pripažinimą, įleisti į okupuotus Sakartvelo regionus Europos Sąjungos stebėsenos misiją bei tarptautinius žmogaus teisių stebėtojus ir kviečia tarptautinę bendruomenę toliau aktyviai kartu siekti taikaus konflikto sprendimo ir Sakartvelo teritorinio vientisumo atkūrimo.

„Lietuva visada būdavo pagrindinė Sakartvelo sąjungininkė Vakaruose – prieš 11 metų tokį patį rugpjūtį, kuomet Rusija įsiveržė į Sakartvelo teritoriją, mes irgi buvome vieninteliai, kurie bandė įtikinti ES ir NATO šalis nepalikti Sakartvelo vieno – deja, tada Vakarų pasaulis mūsų balso neišgirdo ir sureagavo per vėlai, tik po Ukrainos okupacijos. Negalime leisti Rusijai toliau provokuoti mūsų sąjungininkės ir visi privalome nedelsiant reaguoti į tolesnius bandymus destabilizuoti padėti Sakartvele. Neabejoju, kad šis klausimas bus aptartas ir būsimo Sakartvelo Prezidentės Salomės Zourabišvili vizito Lietuvoje metu, kuomet ji pagerbs savo dalyvavimu trečiąją Prezidento Valdo Adamkaus konferenciją“, – pažymėjo vienas iš pareiškimo iniciatorių, Tarpparlamentinių ryšių su Sakartvelu grupės pirmininkas Žygimantas Pavilionis.

Parlamentarų grupė parengė viešą pareiškimą po atnaujintų Rusijos Federacijos provokacijų šalia okupacinės linijos, nelegalių dirbtinių užtvarų okupuotoje Sakartvelo Cchinvalio (Pietų Osetija) regiono Gugutiantkari gyvenvietėje statymo, humanitarinės situacijos gyvenvietėje ir jos apylinkėse bloginimo, neteisėto Sakartvelo piliečių sulaikymo šalia Adzvistavi ir Akhalubani gyvenviečių, tolesnio saugumo padėties regione destabilizavimo.

Pareiškimą pasirašė Seimo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos nariai: Žygimantas Pavilionis, Audronius Ažubalis, Laurynas Kasčiūnas, Mantas Adomėnas, Emanuelis Zingeris, Liberalų sąjūdžio frakcijos seniūnė Viktorija Čmilytė-Nielsen, Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos frakcijos nariai: pirmininkas Ramūnas Karbauskis, Rūta Miliūtė, Egidijus Vareikis, Lietuvos socialdemokratų darbo frakcijos nariai: Juozas Bernatonis ir Gediminas Kirkilas, Mišrios Seimo narių grupės narė Aušrinė Armonaitė ir užsienio reikalų ministras Linas Antanas Linkevičius.

Primename, kad prieš vienuolika metų Rusijos Federacijos karinių veiksmų prieš Sakartvelą metu buvo okupuoti Sakartvelo Abchazijos ir Cchinvalio

Pranešimą paskelbė: Lietuvos Respublikos Seimo kanceliarija
2019-08-20 11:43