Seimo nario E. Zingerio pranešimas: „Baltijos kelio 30-mečio reikšmė pabrėžta Seimo narių pareiškimu“

2019 m. rugpjūčio 22 d. pranešimas žiniasklaidai

Šiandien Seimo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos narys Emanuelis Zingeris plenarinio posėdžio metu pristatė 27 Seimo narių grupės pareiškimą dėl Baltijos kelio reikšmės.

Pareiškime primenama Baltijos kelio istorinė ir politinė reikšmė akcentuojant, kad prieš trisdešimt metų Lietuva, Latvija ir Estija turėjo vieną tikslą – susigrąžinti valstybingumą, ir Baltijos kelias prie to daug prisidėjo, atkreipdamas viso pasaulio dėmesį, tapęs žmonių drąsos, ryžto ir vienybės pavyzdžiu bei atvedęs Baltijos šalis į laisvę ir nepriklausomybę.

„Prieš aštuoniasdešimt metų Baltijos šalys niekšingo Stalino ir Hitlerio pakto dėka tapo mainų objektu, tačiau kartu su kitomis pavergtomis Europos tautomis savyje išlaikė nenugalimą laisvės troškimą. Baltijos kelias parodė, kad Lietuvos, Latvijos ir Estijos tautos priklauso Vakarų civilizacijai. Kelias suteikė galutinį impulsą Sovietų Sąjungos žlugimui ir demokratiniams nacionaliniams judėjimams, kurie šalia Lenkijos „Solidarumo“ ir Berlyno sienos žlugimo tapo esminiu istoriniu XX a. įvykiu. Reikia nepamiršti ir ypatingos žmogaus teisių situacijos, kadangi tai vienas pirmųjų simbolinių pagarbos joms renginių“, – pažymėjo Seimo Užsienio reikalų komiteto Transatlantinių santykių ir demokratinės plėtros pakomitečio pirmininkas Emanuelis Zingeris.

Parlamentarai pareiškime taip pat vieningai pažymi, kad tokio masto savanoriškas žmonių dalyvavimas Baltijos kelyje, o vėliau – ir Seimo gynime, buvo tolygus masiniam dalyvavimui savanoriškoje krašto gynyboje 1918–1920 m., todėl rekomenduoja NATO stiprinti efektyvias ir savalaikes gynybos priemones regione ir kuo greičiau įgyvendinti apginamumo planus.

„Baltijos kelio 30-metis – puiki proga Baltijos šalims prisiminti jų tautų kovą už laisvę bei nepaprastą žmonių bendrumą, siekiant įteisinti rugpjūčio 23 d., kaip Europos stalinizmo ir nacizmo aukų atminimo dieną, dėl kurios dar 2008 m. rugsėjo 23 d. kreiptasi į Europos Parlamentą. Kartu siūlome kitoms NATO šalims pasekti Baltijos šalių ir Lenkijos pavyzdžiu ir greičiau skirti 2 proc. ar daugiau BVP gynybai“, – pažymėjo E. Zingeris.

Pareiškimą dėl Baltijos kelio svarbos teikė Seimo nariai E. Zingeris, I. Degutienė, Ž. Pavilionis, A. Kupčinskas, L. Kasčiūnas, J. Džiugelis, M. Majauskas, V. Aleknaitė-Abramikienė, S. Šedbaras, A. Anušauskas, D. Kreivys, A. Navickas, K. Starkevičius, A. Gumuliauskas, S. Tumėnas, T. Tomilinas, V. Sinkevičius, A. Palionis, R. Miliūtė, J. Bernatonis, S. Gentvilas, V. Alekna, V. Čmilytė-Nielsen, R. Baškienė, A. Armonaitė, A. Sysas, E. Gentvilas.

Pareiškimo tekstas lietuvių kalba ir anglų kalba.

Pranešimą paskelbė: Lietuvos Respublikos Seimo kanceliarija
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai spaudai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
atgal