SRK komiteto pirmininkė A. Kubilienė ir PPK pirmininkė L. Matkevičienė: ar tikrai Lietuvos ekonomiką išgelbės kanapės?

2019 m. rugsėjo 19 d. pranešimas žiniasklaidai 

 

Rugsėjo 18 d. Seimo Ekonomikos komitetas, svarstydamas Pluoštinių kanapių įstatymų projektus, paaukojo žmonių, visuomenės sveikatą pluoštinių kanapių augintojų ir perdirbėjų pelnų vardan, palikdamas spręsti su tuo susijusias problemas sveikatos sektoriui.

Tokio liberalaus kanapių panaudojimo neišdrįso siūlyti jokia Europos Sąjungos šalis. Pažymėtina, kad dabartiniu metu nėra jokių nepriklausomų mokslinių tyrimų, liudijančių, kad yra saugi svarbiausios kanapių svaiginamosios medžiagos – tetrahidrokanabinolio (THC) – koncentracija gaminiuose, skirtuose žmonėms vartoti.

Komitetas netgi balsavo ir pritarė Seimo nario Dainiaus Kreivio pasiūlymams Vyriausybės išvadoms, o ne įstatymo projektams. Tikriausiai tikimasi, kad kanapės išgelbės Lietuvos ekonomiką, o kaip gi kitaip, jei Lietuvoje yra auginama beveik ketvirtadalis visų Europos Sąjungoje auginamų pluoštinių kanapių (9 iš 40 tūkst. ha). Daugiausiai kanapių augina Prancūzija, Lietuva – antra. Žinant populiacijos dydžius ir šalių plotus, tai tikrai stebina.

Visų pirma, Ekonomikos komitetas pasiūlė pagrindiniam – Kaimo reikalų komitetui – išbraukti Vyriausybės pasiūlytą nuostatą, kad ,,THC kiekis pluoštinių kanapių tarpiniuose produktuose neturi viršyti 0,2 proc. Jei THC kiekis pluoštinių kanapių tarpiniuose produktuose viršija nustatytą ribą, jie laikomi atliekomis, turi būti šalinami ir negali būti naudojami tolesniame pluoštinių kanapių gaminių gamybos procese“. Toks pasiūlymas reiškia, kad panaikinami bet kokie saugikliai ir sudaromos prielaidos sukoncentruoti didelį THC kiekį produktuose be jokios kontrolės, be jokio užtikrinimo, kad tokia produkcija nepatektų į rinką.

Taip pat numatoma leisti gaminti net kanapių ekstraktą, kuris yra draudžiamas pagal 1961 m. Bendrąją narkotinių medžiagų konvenciją.

Galiausiai, buvo pasiūlyta, kad jokios ribinės THC normos nebus taikomos eksportuojamiems pluoštinių kanapių gaminiams, net ir 10 proc. THC kokiame nors pyrage ar kreme. O tai jau reiškia, kad radus gaminių su aukšta THC koncentracija, bus aiškinama, kad ši produkcija skirta eksportui.

Ar tikrai politikai to tik nežino?

Kontaktams:

 

Sveikatos reikalų komiteto pirmininkė Asta Kubilienė

Mob. 8 668 42 680

 

Priklausomybių prevencijos komisijos pirmininkė Laimutė Matkevičienė

Mob. 8 668 42 754

 

 

 

Pranešimą paskelbė: Lietuvos Respublikos Seimo kanceliarija
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai spaudai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
2019-09-19 13:06
Sveikata, grožis, Politika
pasidalinti
atgal