Seimo frakcijos „Lietuvos gerovei“ pranešimas spaudai: Frakcijos nariai aptarė šalies situaciją su Prezidento patarėjais

Šiandien, rugsėjo 25 d., Seimo frakcijos „Lietuvos gerovei“ nariai susitiko su Respublikos Prezidento vidaus politikos grupės vadovu, vyriausiuoju patarėju Povilu Mačiuliu, vidaus politikos grupės patarėja Rėda Brandišauskiene, ekonominės ir socialinės politikos grupės patarėjais Vaidu Augustinavičiumi ir Irena Segalovičiene. Susitikime dalyvavo frakcijos nariai Vytautas Kamblevičius, Algirdas Butkevičius, Ona Valiukevičiūtė, Algimantas Dumbrava, Rimas Andrikis, Kęstutis Bartkevičius, Juozas Imbrasas.

Susitikimas vyko abipusio supratimo, produktyvios diskusijos dvasioje. Frakcijos nariai išklausė Prezidento patarėjų mintis dėl mokesčių politikos, socialinės atskirties mažinimo, švietimo, lygių galimybių užtikrinimo ir kitais aktualiais valstybės raidos klausimais.

Frakcijos seniūnas Vytautas Kamblevičius pastebėjo, kad iki šiol nėra visuotino gerovės valstybės apibrėžimo, todėl Prezidentas ir jo komanda turėtų pateikti visuomenei, koks modelis Lietuvoje bus taikomas. Plačiausiai paplitusi definicija – suvokti gerovės valstybę kaip valstybės įsipareigojimą išsaugoti tam tikrą minimalų gerovės lygį savo piliečiams, kuris apima aprūpinimą pensijomis, kompensacijas ligos ir nelaimingų atsitikimų atveju, nedarbo pašalpas, sveikatos draudimą, motinystės pašalpas ir pan. Labai svarbus aspektas – lyčių lygybė.

Frakcijos narių manymu, reikalingas nacionalinis partijų susitarimas kurti gerovės valstybę, kuris nebūtų saistomas Seimų kadencijomis bei nacionaliniu mastu įsipareigojimas mažinti socialinę nelygybę.

V. Kamblevičiaus manymu reikia priimti Sostinės įstatymą, nes Vilniuje šiuo metu gyvena kas penktas Lietuvos gyventojas. Jis kritikavo Vilniaus miesto savivaldybės merą Remigijų Šimašių dėl dažno oponavimo Prezidentui ir Ministrui Pirmininkui: „Susidaro įspūdis, kad Vilniaus meras priima vienasmeniškus sprendimus, ignoruodamas Prezidento, Seimo narių ir Vyriausybės nuomonę“. Kaip pavyzdį jis paminėjo, kad 91 Seimo nariai pasisakė dėl „Laisvės kario“ skulptūros pastatymo Lukiškių aikštėje, tačiau meras ir jo aplinka pasirinko kitą projektą – kalvą. Be to, Vilniaus mieste ženkliai padidinti atliekų išvežimo mokesčiai, kurie pirmiausiai kerta žmonėms, gyvenantiems žemiau skurdo ribos.

Pranešimą paskelbė: Lietuvos Respublikos Seimas
2019-09-25 15:01