Šeimos žino, ko joms labiausiai reikia, įsiklausykime

Šeimos kortelė skaičiuoja pirmąjį savo gyvavimo mėnesį. Pasidomėjome, kaip iniciatyvos pradžią vertina šeimos, kurioms ši kortelė skirta.

Prieš beveik ketverius metus Viktorija viešai paprašė Lietuvos žmonių darbo. Savamokslė siuvėja neprašė tiesiog duoti pinigų, ji norėjo pati užsidirbti. Tas laikotarpis nebuvo lengvas, bet padėjo subręsti, perkainoti vertybes. Beveik 10 metų auginusi vaikus viena, šiuo metu Viktorija yra sukūrusi šeimą, drauge su vyru augina 6 vaikus ir džiaugiasi anūkais. Ji iš tų žmonių, kurie gyvena pagal taisyklę – niekas nieko niekam neprivalo. Prieš keletą metų siuvusi klientams, bet smarkiai suklydusi, moteris dabar puošia anūkus bei siuva saviems,  kaimynams „už ačiū“, nes jie juk sunkiai gyvena, o žmonės turi vienas kitam padėti.

Viktorija teigia labai maloniai nustebusi, kai pamatė beveik 8 puslapių Šeimos kortelės partnerių sąrašą. Jos manymu, gausias šeimas turi labiau remti savivaldybės. Buvusi kaunietė, dabar gyvenanti Vilniuje, Pilaitėje, socialiniame būste, susiduria su ne nuo šeimos priklausančiomis problemomis. „Ikimokyklinukus ir pradinukus tenka vežti į kitą mikrorajoną, šalia vietų nebuvo, be to, tenka važiuoti ir jų pasiimti, nes tvarka tokia, kad vaikas patikimas tik pilnamečiui. Taip susidaro papildomos privalomos išlaidos. Nors pusę miesto viešojo transporto bilieto kainos kompensuojant gausių šeimų suaugusiems, būtų stipri pagalba“ – taip kasdienius ir svarbius šeimoms rūpesčius įvardino trijų nepilnamečių mama. Kaune liko senstantys tėvai, kuriuos norint aplankyti su visa šeima tenka labai skaičiuoti. Tad Šeimos kortelės partnerių sąraše atsiradę nuolaidos kelionėms traukiniais ar tarpmiestiniais autobusais šios šeimos būtų pasitiktos palankiai.

Labai laukiamos ir vertingos nuolaidos įmonių, kurios prekiauja buitine chemija, nes įvairiausių valiklių, sklabiklių gausioje šeimoje tikrai sunaudojama daug. Prasidėjęs drėgnasis, šaltasis sezonas priminė, kad aktualu vaistinių nuolaidos, tačiau Viktorija teigia nepastebėjusi, kad bent viena vaistinė būtų tapusi Šeimos kortelės partnere. Vaistai nuo peršalimo ligų yra brangūs, gausioj šeimoj jų prireikia daug. Vaistinių pasiūlymų gausioms šeimoms taip pat labai laukia ir tris vaikus auginanti vyriausioji dukra Eivina.

Nepaisant to, kaip gyvena šeimos, pramogų, įdomaus laisvalaikio nori visi. Deja, gausių šeimų tėvams dažnai tenka taupyti savo reikmių, o taip pat ir pramogų sąskaita. „Gal galėtų būti ne tik nuolaidos, bet ir išskirtiniai pasiūlymai, pvz. nemokamos stovimos vietos cirke, mielai apsilankytume“ – pasvajoja moteris.

Kalbantis apie pagalbą šeimoms, Viktorija pasakė smagų pavyzdį, apie pagalbos savalaikiškumą ir tikslingumą: „Jei 3 val. nakties paskambinčiau draugei ir pasisiūlyčiau padaryti kavos bei pažiūrėti vaiką, ji sakytų, eik žinai kur, bet jei tai padaryčiau 3 val. dienos, kai ji yra užsiėmusi ar pavargusi, ji tik apsidžiaugtų, pasakytų ačiū, padarei gerą darbą man“.

Paramą šeimoms ar skatinimo priemones Lietuvoje moteris vertina kritiškai, nes pastebi tendenciją, kad yra linkstama į kraštutinumus – arba duodama visiems, arba niekam. Jos manymu, labiau remiama ar skatinama turėtų būti ta šeima, kurioje bent vienas iš tėvų dirba ir moka mokesčius, išskyrus situacijas, kai vienas augina vaikus. Tai skatintų dirbti, o ne tik savanaudiškai naudotis valstybės teikiama parama.

Su vilniete 6 vaikų mama Alina kalbamės pakeliui iš Lietuvos Jūrų muziejaus, kur visa šeima stebėjo delfinų pasirodymą. Deja, išskirtinio pasiūlymo gausiai šeimai šis muziejus dar neturi, tad 2 valandų pramoga labai pasijautė šeimos biudžetui. Vaikams patinka pramogos, todėl vertinga būtų, jei Šeimos kortelės partneriais taptų muziejai, pramogų, laisvalaikio centrai, ypač siūlantys edukacines, ugdančias pramogas vaikams. Kalbant apie kasdienes prekes, iš esamų pasiūlymų šeimai naudingi atrodo prekybos centrų Maxima ir Rimi pasiūlymai.

Su Alina kalbamės ne tik kaip su Šeimos kortelės naudotoja, bet ir kaip su Šeimos kortelės partnere. Prieš šešerius metus moteris įkūrė ir iki šiol puoselėja šeimos socialinį verslą – ikimokyklinio ugdymo įstaigą „Baltų šalelė“, kurioje vaikų ugdymas paremtas gimtąja kultūra. Pasidomėjus, ar darželį lanko gausių šeimų vaikai, kuriems aktuali siūloma nuolaida paaiškėjo, kad yra keletas gausių, o taip pat ir neįgalųjį vaiką auginanti šeima, kurios apsidžiaugė sužinoję apie teikiamas nuolaidas. Šeimos kreipėsi dar net neturėdamos Šeimos kortelės, bet žinodamos, jog ši kortelė joms priklauso, ir joms nuo rugsėjo 1-osios buvo pritaikytos nuolaidos tiek registracijos mokesčiui, tiek ir ugdymui ar priežiūrai.

Keletos įvairių asociacijų steigėja, narė ir valdybos narė Alina įsitikinusi, kad šeimoms yra svarbi kokybė, pradedant nuo skanaus ir sveiko kasdienio maisto, ilgai tarnaujančių žaislų ar rūbų iki kamerinio ugdymo nedidelėse grupėse darželiuose, įvairaus laisvalaikio užimtumo ir pan. Ir gausi šeima neturėtų būti priversta viso šito atsisakyti. Tad jų šeimos verslo nuolaida drauge su savivaldybės kompensacija, tėvų svajonėms padeda pavirsti realybe. Pasmalsavus, kaip buvo apskaičiuotas nuolaidos dydis, paaiškėjo, kad likęs šeimos mokestis turi padengti sąnaudas, t.y. finansinis rezultatas lieka lygus nuliui. „Kadangi verslas yra socialinis, neturintis tikslo uždirbti pelną, tai net jei ir visos šeimos gautų nuolaidas, būtų pasiektas tikslas – suteikta gera aplinka vaikams, geros darbo sąlygos darbuotojams ir mylimas darbas pačiai sau“ – atvirauja Alina. Jei būna uždirbamas pelnas, jis reinvestuojamas gerinant darželio aplinką, ugdymo kokybę, tad nauda tiek šeimoms, tiek įstaigai yra pasiekiama visuomet.

Raseiniuose gyvenanti Sandra su vyru augina keturias dukras, kurių vyriausioji turi Dauno sindromą. Dėl vyresnėlės moteris pakeitė darbo kryptį, kad galėtų dirbti specialiojoje mokykloje, kurioje mokosi dukra. Šeima jau turi Šeimos kortelę, o ir jų pažįstamos šeimos žino, kad tokia kortelė yra ir kam ji priklauso. Sandra juokauja, kad savo Šeimos kortelę ji mato kiekvieną kartą, kai tik atsidaro piniginę, tačiau per praėjusį mėnesį dar nespėjo ja pasinaudoti. Regionuose kol kas išskirtinių pasiūlymų trūksta, tad moteris nudžiugo supratusi, jog pačios šeimos turi būti aktyvios ir teikti siūlymus, kokių nuolaidų joms labiausiai reikia, ir ketina būtinai pasiūlyti konkrečias įmones.

Aktyvi mama, sutelkusi tėvų savipagalbos grupę, kurioje keliami probleminiai klausimai vietos lygmeniu, pastebi, kad visoms šeimoms labai vertingos būtų tarpmiestinio transporto nuolaidos, taip pat įvairių pramogų organizatorių nuolaidos, o savo krašte mielai naudotųsi kaimo turizmo sodybos Karpynė nuolaidomis pramogoms. Beje, šios sodybos nuolaidos būtų aktualios ne tik raseiniškiams, nes sodyba įsikūrusi šalia greitkelio Kaunas – Klaipėda.

Vilnietė 4 vaikų mama Inga teigiamai vertina Šeimos kortelės atsiradimą. Ji mano, kad partnerių pasiūlymai tikrai turėtų sumažinti kiekvienos gausios šeimos išlaidų naštą bei atverti galimybes pramogoms, kurių tekdavo atsisakyti, kai tėvai paskaičiuodavo, kiek jos kainuoja. Akivaizdu, kad Šeimos kortelė yra tik papildoma pagalba nepasiturinčioms šeimoms, kurių poreikiai labai dideli. Ji neskirta jų problemoms spręsti, tam reikalingos kitos priemonės.

Inga su šeima naudosis prekybos tinklo Rimi, Optikos pasaulio, nes dukra nešioja akinukus, Litexpo pasiūlymais. Jos vertinimu kol kas labiausiai trūksta vaistinių pasiūlymų, nes vaikams reikia vitaminų, kosmetikos, homeopatijos priemonių. Kadangi šeimai labai patinka keliauti, tai tikisi tarp Šeimos kortelės partnerių pamatyti kelionių agentūrų pasiūlymų.

Šiuo metu mažylį namuose prižiūrinti mama įsitikinusi, kad būtinai pačioms šeimoms reikia siūlyti tai, ko joms labiausiai reikėtų. O iš administruojančiųjų Šeimos kortelę tikisi, kad pavyks iš būsimų partnerių išsiderėti ženklias nuolaidas, ką sudėtinga padaryti pavienėms šeimoms.

Visos šeimos pastebi, kad informacijos apie Šeimos kortelės partnerius yra pakankamai, tik vis reikia priminti, kad partnerių ratas nuolat intensyviai pildosi ir atsiranda daugiau svarbių šeimoms pasiūlymų.

 

Visa informacija apie Šeimos kortelę https://seimos-kortele.lt

Šeimos pasiūlymus dėl įmonių, kurių pageidautų Šeimos kortelės partnerių sąraše, gali siųsti adresu nvo@seimos-kortele.lt

 

Straipsnis parengtas įgyvendinant LR Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos finansuojamą projektą „Šeimos kortelės partnerių įtraukimas ir informacijos apie šeimos kortelę sklaida“

Pranešimą paskelbė: Daugiavaikių šeimų asociacija MES
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai spaudai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
2019-09-30 00:00
Socialinė sauga, Savivalda, regionai
pasidalinti
atgal