Daugiau yra daugiau II – paroda pristatanti šiuolaikinį slovakų stiklo ir keramikos dizainą

Spalio 2 d., trečiadienį, 17 val. Vytauto Kasiulio dailės muziejuje (A. Goštauto g. 1, Vilnius) atidaroma šiuolaikinio slovakų stiklo ir keramikos dizaino paroda  „Daugiau yra daugiau II“ (veiks iki lapkričio 24 d.).

Parodos atidaryme dalyvaus Slovakijos Respublikos ambasadorius J. E. ponas Ladislav Babčan, Bratislavos dailės ir dizaino akademijos Stiklo studijos vadovas, parodos kuratorius doc. Patrikas Illo, Lietuvos dailės muziejaus direktorius Arūnas Gelūnas, Vytauto Kasiulio dailės muziejaus vadovė Ilona Mažeikienė.

Paroda „Daugiau yra daugiau II“ visų pirma siekiama pristatyti žiūrovams pastaraisiais metais Slovakijoje realizuotus įdomiausius ir ambicingiausius stiklo ir keramikos dizaino sumanymus. Parodai atrinkti dizaino darbai yra sukurti jauniausios ir vidurinės kartos autorių, kartu eksponuojamas Bratislavos dailės ir dizaino akademijos Stiklo ir Keramikos studijų studentų dizainas.

Eksponuojami darbai pranoksta tradicinį dizaino objekto, kaip praktiškai pritaikyto daikto, supratimą. Praktiškumas tėra viena tokių objektų savybė – ne mažiau svarbios vizualinės, simbolinės, emocinės ypatybės. Dauguma šių dizaino darbų sukurti kaip originalūs savarankiški kūriniai arba yra nedidelės autorinės kolekcijos dalis.

Autorinis dizainas yra palyginti naujas reiškinys Slovakijos dizaino scenoje. Jis susiformavo natūraliai, kaip reakcija menkstant keramikos ir stiklo pramonei (porceliano pramonė Slovakijoje faktiškai neegzistuoja, bet yra du stiklo gaminių fabrikai). Dizaineriai savo studijose ir dirbtuvėse dažnai naudoja keramiką ar porcelianą, tam tikros technologijos ir medžiagos pasirenkamos intymioms istorijoms išreikšti. Stiklo gamybos technologijos sudėtingesnės ir brangesnės, tad tokiems dirbiniams būtina tam tikra infrastruktūra. Todėl autoriai kuria pačiuose stiklo fabrikuose Slovakijoje, Lenkijoje, o dažniausiai Čekijos Respublikoje – mat čia esama atitinkamoms technologijoms pritaikytų patalpų. Šiems darbams būdinga pramoninio gaminio estetika, kurios siekiama sąmoningai.

Paroda „Daugiau yra daugiau II“ atskleidžia įvairius menininkų žvilgsnius bei technologinius eksperimentus. Požiūrių įvairovė ir originalumas turbūt geriausiai charakterizuoja šiuolaikinį Slovakijos stiklo ir keramikos dizainą. Kiekvienas autorius siekia pasukti savo išradimų keliu. Kūrybos esmė pirmiausia ir yra malonumas atrasti tai, ką įmanu padaryti.

Parodoje rodomi Peter Ďuriš, Patrik Illo, Simona Janišová, Michaela Stanová Koprdová, Igor Kováč, Lucia Betinská Kováčiková, Petra Molnárová, Markéta Nováková, Ľubomír Ontkóc, Mira Podmanická, Rudolf Rusňák, Aleksandra Stencel, Zuzana Svatik, Linda Viková kūriniai.

 

Pranešimą paskelbė: Lietuvos nacionalinis dailės muziejus
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai spaudai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
2019-10-01 17:22
Laisvalaikis, pramogos, Kultūra
Renginio pradžia
2019-10-2, trečiadienis17:00
Renginio pabaiga
2019-11-24
Renginio vieta
Vytauto Kasiulio dailės muziejus (A. Goštauto g. 1, Vilnius)
pasidalinti
atgal