Seimo nario A. Strelčiūno pranešimas: „Siūloma neberengti naujų rinkimų į Seimą vienmandatėje apygardoje“

Seimo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) frakcijos narys Algis Strelčiūnas vakar registravo Seimo rinkimų įstatymo pakeitimo projektą, kuriuo siūloma vienmandatėje rinkimų apygardoje, jei nugalėtojas atsisako Seimo nario mandato, išrinktu laikyti sekantį surinkusį daugiausiai balsų.

Pagal dabar galiojantį Seimo rinkimų įstatymo 88 straipsnį, per pakartotinį balsavimą išrinktu laikomas kandidatas, gavęs daugiau balsų, neatsižvelgiant į rinkimuose dalyvavusių rinkėjų skaičių.

„Tačiau juk dažnu atveju per visuotinus rinkimus, suskaičiavus rinkėjų balsus, antroje vietoje likęs kandidatas į Seimą būna surinkęs daugiau rinkėjų balsų nei per naujus rinkimus laimėjęs kandidatas. Priežastis paprasta – mažas rinkėjų aktyvumas, kuris neatspindi tikrosios gyventojų pozicijos. Štai pavyzdžiui, paskutiniuose rinkimuose, pakartotiniame balsavime dalyvavo mažiau nei penktadalis balso teisę turinčių šių apygardų rinkėjų – 18,82proc., kas yra net du kartus mažiau nei prieš tai vykusiuose visuotiniuose rinkimuose“, – teigė A. Strelčiūnas.

Parlamentaras taip pat pažymi, kad atsisakius naujų Seimo rinkimų, būtų sutaupyta nemažai finansinių lėšų – neseniai vykę rinkimai į tris Seimo narių vietas, mokesčių mokėtojams kainavo apie 700 tūkst. eurų.

Pranešimą paskelbė: Lietuvos Respublikos Seimo kanceliarija
2019-10-02 11:32