Seime – konferencija „Lietuvos mokslininkų sąjungos 30 metų veiklos sukaktis“

2019 m. spalio 3 d. pranešimas žiniasklaidai

Spalio 7 d., pirmadienį, 11 val. Kovo 11-osios Akto salėje, (Seimo I r.), organizuojama konferencija „Lietuvos mokslininkų sąjungos 30 metų veiklos sukaktis“.

Lietuvos mokslininkų sąjunga (LMS) buvo įkurta 1989 m. spalio 7 d. Vilniuje. Įvykusiame Lietuvos mokslininkų suvažiavime buvo suformuota pirmoji LMS taryba. Pirmuoju LMS tarybos pirmininku išrinktas filosofas, prof. Bronius Kuzmickas. Tai buvo Atgimimo laikotarpis, kai nepriklausomybės vilčių žadinama Lietuva kūrė savo demokratinės valstybės viziją. Atgimimo idėjos skatino vienytis į visuomenines organizacijas, atsikratyti okupacinio režimo primestų reikalavimų, atsirado galimybė reformuoti sovietinę sustabarėjusią mokslo sistemą. LMS svarbiausia veiklos kryptimi tapo pažangių mokslo ir studijų sistemos organizacinių principų paieška ir jų įteisinimas.

LMS yra nevyriausybinė, kūrybinė mokslininkų ir jų organizacijų asociacija, kviečianti savo veikloje dalyvauti visus mokslininkus nepriklausomai nuo jų specializacijos, darbo vietos, užimamų pareigų ar turimų mokslo vardų.

Sąjungos veiklos 30-metį kviečiame paminėti nuo spalio 7 d. šiai datai skirtais renginiais mokslininkų sąjungos skyriuose, universitetuose ir mokslo centruose, visuomeninėse organizacijose, bibliotekose bei kituose kultūros židiniuose. Pirmasis šiai sukakčiai skirtas renginys – spalio 7 d. šventinė konferencija Seime, istorinėje Kovo 11-osios Akto salėje. Baigiamasis – Visuotinis Lietuvos mokslininkų suvažiavimas, planuojamas gruodžio mėn. pabaigoje. Numatoma, kad suvažiavime dalyvaus per 500 delegatų iš visų mokslo ir studijų institucijų. Didžiausias dėmesys bus skiriamas mokslo ir studijų sistemos raidai, aukštojo mokslo sistemos demokratizavimui. Spręsime problemas, aktualias visai akademinei bendruomenei:

- mokslininkų dalyvavimo, kuriant ir įgyvendinant valstybės strategiją, būtinybė;

- mokslininkų veiklos vertinimo kriterijai;

- mokslininkų potencialo ugdymas ir jo išsaugojimas Lietuvoje;

- akademinės bendruomenės vaidmuo, ugdant Lietuvos pilietinę visuomenę.

Ruošdamiesi suvažiavimui, laukiame kiekvieno pasiūlymo, kaip šias problemas spręsti.

Konferencijos globėjas Seimo narys, laikinosios Seimo ir akademinės bendruomenės bendradarbiavimo grupės pirmininkas Lauras Stacevičius.

Pridedama konferencijos programa.

Konferencija bus tiesiogiai transliuojama internetu ir televizijos programa „Seimas – tiesiogiai“, taip pat Seimo „YouTube“ paskyroje.

Registracija vykdoma el. paštu lina.pranaite@lrs.lt arba telefonu 8 612 11627 iki spalio 4 d. 17 val. Visi lankytojai į Seimą patenka su asmens tapatybę patvirtinančiu dokumentu.

Pranešimą paskelbė: Lietuvos Respublikos Seimo kanceliarija
2019-10-03 10:33