K. Simson kandidatūra į Europos komisares kelia nerimą dėl Lietuvos saugumo

Europos Komisija (EK) nekels sąlygų Baltarusijai prieš paleidžiant reaktorių ištaisyti ES streso testuose išvardintus branduolinio saugumo trūkumus, o avarijų atveju Lietuvai žadama teikti pagalbą. Tokia yra kandidatės į EK energetikos komisares pozicija Astravo atominės elektrinės klausimu.

Klausymų metu EP Pramonės, mokslinių tyrimų ir energetikos (ITRE) komitete kandidatė į EK nares K. Simson, atsakydama į Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos Europos Parlamento nario Bronio Ropės klausimą, kokių konkrečių žingsnių ji ketina imtis, kad Baltarusija ištaisytų saugumo trūkumus, prieš paleisdama branduolinį reaktorių, teigė, kad ES teiks gaires ir finansinę paramą trečiose šalyse statomų atominių elektrinių saugumo trūkumų pašalinimui, o paraleliai – paramą Lietuvai, kad ji pasirengtų branduoliniam incidentui.

Astravo atominė elektrinė statoma pažeidžiant ESPO konvenciją. Baltarusija ir elektrinę statanti Rusijos kompanija „Rosatom“ ignoruoja ES streso testų rezultatus, kurie išryškino ženklius branduolinės saugos trūkumus.

„Černobylyje taip pat saugumo bandymai buvo atlikinėjami tik po branduolinio reaktoriaus paleidimo. Tai ir buvo pagrindinė katastrofos priežastis, – pabrėžė B. Ropė. –  K. Simson išsakyta pozicija – tai šokiruojantis atsitraukimas nuo dabartinės Komisijos pirmininko išreikšto solidarumo su Lietuva, kuris teigė, kad tai yra ne tik Lietuvos, bet visos Europos klausimas. Panašu, kad iki 2025 m., kol bus sinchronizuoti elektros tinklai su kontinentine Europa, nebus imtasi jokių priemonių užkirsti saugumo ir aplinkosaugos reikalavimų neatitinkančiose atominėse elektrinėse pagamintos elektros importą iš trečiųjų šalių. Liūdna žinia Lietuvai, Baltarusijos žmonėms ir ES piliečiams, kad K. Simson kandidatūros tinkamumą ITRE komitetas patvirtino“, – teigė europarlamentaras.

„Tikiuosi, kad visi kolegos iš Lietuvos, taip pat atstovą ITRE komitete turintys Europos liaudies partijos (EPP) nariai konservatoriai, Lietuvoje deklaruojantys savo pasipriešinimą Astravo elektrinės statyboms, veiks iš tiesų nuosekliai ir padės įtikinti naują EK laikytis Lietuvos saugumui palankios pozicijos, dėl kurios jau buvome įtikinę kadenciją bebaigiančią EK. Tik bendrų veiksmų ir aktyvumo dėka galime pasiekti rezultatų bei užtikrinti Lietuvos saugumo interesus“, – pripažįsta B. Ropė.

Pranešimą paskelbė: Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai spaudai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
2019-10-07 10:08
Politika, Energetika
pasidalinti
atgal